Home » Recensies: Boeken » Recensie: The adventures of Alexander von Humboldt (graphic novel)

Recensie: The adventures of Alexander von Humboldt (graphic novel)

40915206

Auteur: Andrea Wulf & Lillian Melcher
Titel: The adventures of Alexander von Humboldt
Genre: Graphic Novel, non-fictie, biografie
Taal: Engels
Jaar: 2019
ISBN: 9781524747374
Aantal pagina’s: 272
Gelezen: Februari 2021
♥♥♥♥

Omslagtekst:
From the New York Times bestselling author of The Invention of Nature , comes a breathtakingly illustrated and brilliantly evocative recounting of Alexander Von Humboldt’s five year expedition in South America.

Alexander von Humboldt (1769-1859) was an intrepid explorer and the most famous scientist of his age. His restless life was packed with adventure and discovery, but his most revolutionary idea was a radical vision of nature as a complex and interconnected global force that does not exist for the use of humankind alone. His theories and ideas were profoundly influenced by a five-year exploration of South America. Now Andrea Wulf partners with artist Lillian Melcher to bring this daring expedition to life, complete with excerpts from Humboldt’s own diaries, atlases, and publications. She gives us an intimate portrait of the man who predicted human-induced climate change, fashioned poetic narrative out of scientific observation, and influenced iconic figures such as Simón Bolívar, Thomas Jefferson, Charles Darwin, and John Muir. This gorgeous account of the expedition not only shows how Humboldt honed his groundbreaking understanding of the natural world but also illuminates the man and his passions.

Recensie:
Ik heb dit boek gekozen als het eerste boek dat we hebben gelezen met mijn nieuwe bookclub The traveling bookclub. Het is een graphic novel over Alexander von Humboldt, een ontdekkingsreiziger over wie ik nog niks wist en van wie ik nog nooit had gehoord tot ik op zoek ging naar een leuk boek over reizen, en nu kom ik hem ineens overal tegen. Zo gaat dat.

Ik was geïntrigeerd door het verhaal en door het omslag van het boek. Zeker ook omdat zijn eigen tekeningen en schetsen ook opgenomen zijn in het boek.

Ik vond het verhaal erg interessant, maar het boek is wel rommelig. Sommige scenes worden heel kort aangestipt en dan wordt er ineens overgegaan op iets anders. Het is vrij hak-op-de-tak en chaotisch. Dit is echter wel met een reden gedaan, omdat dit ook de manier was waarop Humboldt werkte. Hij was zelf een vrij chaotisch persoon en het boek geeft dit weer, zeker omdat hij zelf ook de verteller is.

Het is interessant dat het boek een graphic novel is, omdat zijn tekeningen er ook in voorkomen. Zijn tekeningen zijn ook echt mooi, maar een groot deel, het verhalende deel zegmaar, is minder mooi getekend en dat is wel zonde. Het idee van verschillende stijlen door elkaar en Humboldt’s illustraties die samengaan met nieuwe tekeningen van de illustrator die voor dit boek zijn gemaakt, is wel heel tof maar de nieuwe illustraties hadden van mij wat mooier mogen zijn.

Ik vond het wel een fijn en leerzaam boek. Hoewel ik dus niet alle illustraties even mooi vond, is dit wel een fijne, laagdrempelige manier om kennis te nemen van Humboldt en zijn gedachtegoed. Tegelijkertijd ben ik ook The invention of nature aan het lezen, wat door dezelfde auteur geschreven is, waardoor alle lege plekken en details worden ingevuld. Deze is ook erg interessant, maar het is wel echt een dik non-fictie boek waar je niet heel snel doorheen gaat. Dan is deze graphic novel een stuk makkelijker te lezen.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s