Home » Recensies: Boeken » Recensie: Verzamel de liefde

Recensie: Verzamel de liefde

2765151Auteur: Bart Moeyaert
Titel: Verzamel de liefde
Genre: Poëzie
Taal: Nederlands
Jaar: 2006
ISBN: 9789021474946
Aantal pagina’s: 41
Gelezen: December 2017
♥♥♥♥♥

Omslagtekst:
Gedichten over de liefde – maar niet alleen over de liefde. Over het hier en nu, over een kamer, een ochtend, een hand, over woorden en hoe ontoereikend die zijn kunnen wanneer je wil zeggen waar het om gaat.

Ik mag je.
Nee. Ik mag je niet.
Ik moet je.
Dat bedoel ik.
Ik heb je lief.
Nee. Heb ik niet
Ik word je lief.
Dat voel ik.

Recensie:
Ik ben nu al twee jaar achter elkaar naar de Nacht van de Poëzie geweest. Ieder jaar wil ik daar iets over schrijven, maar om de een of andere reden schiet het er vaak bij in. De Nacht van de Poëzie is een avond en nacht vol met – je raad het al – poëzie. Het is in Tivoli Vredenburg in Utrecht en de gehele avond dragen dichters hun gedichten voor. Om de 3 of 4 dichters komt er iets anders, zoals een muzikaal intermezzo (dit jaar onder andere Brigitte Kaandorp). Daarnaast is er in de hal van Tivoli een markt waar je (onder andere) dichtbundels kunt kopen van de dichters die je hebt zien optreden, en vervolgens kunt laten signeren. Ik ga erheen met het idee om nieuwe dichters te leren kennen. Ik ga in de zaal zitten en geniet van een glaasje wijn en prachtige gedichten. En wanneer ik iets hoor wat me aanspreekt, ga ik in de pauzes naar de markt om bundels te kopen en te laten signeren. Zo heb ik Edward van de Vendel ontdekt, Joke van Leeuwen en dit jaar: Bart Moeyaert.

De naam kende ik wel al, want deze kwam bijzonder vaak voorbij in onze opleiding. Onze docente was nogal fan. Tot op het punt van, ja Bart Moeyaert, we weten het nu wel, kunnen we het over iemand anders hebben. Maar toen zag ik hem op de Nacht en hoorde ik hem zijn gedichten voordragen. En ik begreep waarom mijn docente zo fan was. Ik kocht dit boekje – hij glittert! – en liet het signeren. En toen ik het boek thuis ging lezen, werd ik verliefd op de gedichten.

Het is een kleine bundel, maar de gedichten zijn groots. Ze zijn echt prachtig en raken je tot ze echt binnen komen. Ik hou ervan hoe poëzie dat kan doen, je zo iets kan laten voelen.
Er wordt met de taal gespeeld, wat ik erg waardeer en wat erg leuk past bij de gedichten. Daarnaast is het ook gewoon een lief, klein, glitterend bundeltje.

Advertentie

One thought on “Recensie: Verzamel de liefde

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s