Home » Recensies: Boeken » Recensie: Watership down

Recensie: Watership down

16644104. sy475

Auteur: Richard Adams
Titel: Watership down
Genre: Literatuur, classic
Taal: Engels
Jaar: 1972
ISBN: 9780241953235
Aantal pagina’s: 475
Gelezen: Augustus 2020
♥♥♥♥

Omslagtekst:
Watership Down is one of the most beloved novels of our time. Sandleford Warren is in danger. Hazel’s younger brother Fiver is convinced that a great evil is about to befall the land, but no one will listen. And why would they when it is Spring and the grass is fat and succulent? So together Hazel and Fiver and a few other brave rabbits secretly leave behind the safety and strictures of the warren and hop tentatively out into a vast and strange world. Chased by their former friends, hunted by dogs and foxes, avoiding farms and other human threats, but making new friends, Hazel and his fellow rabbits dream of a new life in the emerald embrace of Watership Down…

Recensie:
Dit is echt zo’n boek dat al heel lang op mijn lijstje staat, maar waarvan ik eerst een mooie versie wilde hebben. Ik was al wel even aan het zoeken, tot ik uiteindelijk deze tegenkwam. Ik bestelde hem, maar helaas was hij op dat moment niet leverbaar en werd de bestelling geannuleerd. Bummer! Maar toen vriendlief en ik laatst een dagje naar Maastricht gingen, kwam ik deze editie tegen in Dominicanen. Is het geen plaatje? Dit is wel echt de mooiste cover die ik tot nu toe tegen ben gekomen.

Ik wist eigenlijk niet zo goed waar het verhaal over ging toen ik het begon te lezen. Ik herinner me de televisieserie van vroeger, maar eigenlijk alleen het beeld van de konijntjes die een heuvel af rennen (en volgens mij zat dat in de intro).

Het verhaal gaat over een groep konijnen die hun weg proberen te vinden. In het begin van het boek heeft Fiver een voorgevoel dat er iets naars staat te gebeuren, en ze moeten weg van de warden waar ze wonen. Maar de andere konijnen willen niet naar hem luisteren, alleen vanwege een voorgevoel gaan ze hun veilige haven toch niet verlaten? Maar Hazel gelooft hem wel en samen weten ze een aantal andere konijnen te overtuigen om ervandoor te gaan. Met alle gevolgen van dien. En dan begint hun avontuur.

Want een avontuur is het zeker. Ik wil niet te veel weggeven, maar ze rollen van de ene situatie in de andere, zij het rivieren, andere (agressieve) konijnen, vogels, vossen of katten, de beestjes lijken geen moment rust te krijgen en het boek houdt je keer op keer vast op het puntje van je stoel.

Als lezer ga je helemaal mee in het verhaal en ik vind het knap hoe Adams de leefwereld van de konijnen perfect heeft weergegeven, met hun eigen taal, hun manieren van leven en vooral ook hun mythologie. Het lopende avontuur wordt namelijk zo nu en dan onderbroken voor een verhaal over El-Ahrairah, een trickster die niet onderdoet voor Loki of Reynaert (hoewel hij wel iets minder cruel is), de volksheld en vader van alle konijnen, die wordt gezien als een soort god en het grote voorbeeld voor Hazel en zijn vrienden. Ik vond dat deze verhalen echt heel veel toevoegden over de manier waarop de konijnen met elkaar omgaan en hun wereldbeeld. Het geeft het verhaal een extra dimensie.

Ik heb echt van dit boek genoten. Het is spannend en veelzijdig en je leeft mee met de konijnen. Dat het over konijnen gaat, wil trouwens niet zeggen dat het een kinderboek is, al zijn de meningen daarover verdeeld. Ik denk zelf dat het verhaal veel te uitgebreid en gedetailleerd is om voor kinderen interessant te zijn.

Het is in ieder geval echt een aanrader, kinderboek of niet. Een klassieker die je eigenlijk niet over mag slaan!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s