Home » Recensies: Boeken » Review: Everything is Illuminated

Review: Everything is Illuminated

IMG_3429

Auteur: Jonathan Safran Foer
Titel: Everything is Illuminated
Genre: Literatuur
Taal: Engels
Jaar: 2002
ISBN: 0060529709
Aantal bladzijden: 276
Gelezen: 8 – 17 november
♥♥♥♥♥

Review:
Dit is wederom een boek dat we voor college gingen lezen. Ook bij dit boek is geen achterkanttekst, dus ik zal eerst even kort vertellen waar het over gaat.
De hoofdpersoon, Jonathan, gaat op zoek naar de vrouw die zijn grootvader heeft gered van de Nazi’s. Hij gaat op zoek naar het stadje Trachimbrod met behulp van Alex en zijn grootvader.

Dit is één van de drie verhaallijnen in het boek. De tweede verhaallijn is het verhaal van Trachimbrod, een stadje in Oekraïne waar Jonathan’s overgrootouders geleefd hebben. Het verhaal vertelt de gezien van Trachimbrod door middel van het magisch realisme.
De derde verhaallijn bestaat uit brieven. Het zijn brieven van Alex aan Jonathan over de reis die zij gemaakt hebben, en de dingen die ze ontdekt hebben.

In het begin vond ik het een lastig boek. Het begint met de geschiedenis van Trachimbrod, wat soms nogal vaag beschreven werd, of met moeilijke woorden/zinnen. Ik snapte ook niet helemaal wat nou de functie was van dit verhaal, maar later werd dit wel allemaal duidelijk.

Ik vind dit echt een heel mooi boek. Het is niet zomaar een boek over de oorlog (daar kennen we er al veel van) maar het wordt op een andere manier bekeken. Alex bijvoorbeeld, die weet er niet zo veel van af en hij brengt daardoor humor in het verhaal. Dat is ook, zogezegd in het boek, je zonder humor de ernstige dingen niet onder ogen kunt komen.
Het boek bezorgt je af en toe kippenvel momenten, zoals wanneer er wordt verteld over verschrikkelijke dingen die er zijn gebeurd, maar er zitten juist ook vrolijke stukken tussen; voornamelijk in de verhaallijn van de reis.

Op het einde komt het mooi samen, de geschiedenis van Trachimbrod en het resultaat van de zoektocht. Ik kan hier verder niets over zeggen, want dan zouden er spoilers komen en dat zou ik niet willen.

Ik zou dit boek zeker aanbevelen. Ik hou zelf niet van boeken die over de oorlog gaan, maar dit boek was heel anders dan alle andere boeken die ik daarover heb gelezen. 5 sterren voor dit boek!

Zie ook: Extremely Loud and Incredibly Close

Advertentie

7 thoughts on “Review: Everything is Illuminated

    • Dankjewel! 🙂 Ja, inderdaad, dat heb ik ook! Hoe moet je dan weten waar het boek over gaat? Soms is er nog wel een flaptekst of iets dergelijks, maar dat was bij deze ook niet het geval.. Wel jammer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s