Home » Recensies: Boeken » Recensie: The bear and the nightingale

Recensie: The bear and the nightingale

Auteur: Katherine Arden
Titel: The bear and the nightingale
Serie: The winternight trilogy #1
Genre: Fantasy, historische fictie, magisch realisme
Taal: Engels
Jaar: 2017
ISBN: 9781785031052
Aantal pagina’s: 430
Gelezen: Februari 2022
♥♥♥♥♥

Omslagtekst:
At the edge of the Russian wilderness, winter lasts most of the year and the snowdrifts grow taller than houses. But Vasilisa doesn’t mind–she spends the winter nights huddled around the embers of a fire with her beloved siblings, listening to her nurse’s fairy tales. Above all, she loves the chilling story of Frost, the blue-eyed winter demon, who appears in the frigid night to claim unwary souls. Wise Russians fear him, her nurse says, and honor the spirits of house and yard and forest that protect their homes from evil.

After Vasilisa’s mother dies, her father goes to Moscow and brings home a new wife. Fiercely devout, city-bred, Vasilisa’s new stepmother forbids her family from honoring the household spirits. The family acquiesces, but Vasilisa is frightened, sensing that more hinges upon their rituals than anyone knows.

And indeed, crops begin to fail, evil creatures of the forest creep nearer, and misfortune stalks the village. All the while, Vasilisa’s stepmother grows ever harsher in her determination to groom her rebellious stepdaughter for either marriage or confinement in a convent.

As danger circles, Vasilisa must defy even the people she loves and call on dangerous gifts she has long concealed–this, in order to protect her family from a threat that seems to have stepped from her nurse’s most frightening tales. 

Recensie:
Dit boek stond al heel lang op mijn wishlist en is me ook al door heel veel mensen aangeraden. Alleen de covers zijn al zo prachtig! Nu ging ik boeken opzoeken voor een Russische literatuurlijst en dat leek me een perfect excuus om dit boek te kopen.

En wat een tof boek! Het is dromerig en sprookjesachtig en echt helemaal mijn ding. De Russische volksverhalen zijn erin verwerkt, samen met termen en fantasiewezens en ik heb er echt van genoten.

Het boek is prachtig geschreven en leest vlot weg. Als lezer zit je direct in het verhaal en het boek is moeilijk weg te leggen.

Ik hou echt van sprookjesachtige verhalen zoals deze en al helemaal als ik de sprookjes en folklore die gebruikt wordt nog niet ken. Dan is het gelijk een leuke kennismaking met een andere cultuur.

Zeker een aanrader! En nu wil ik snel deel 2 gaan lezen…

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s