Home » Recensies: Boeken » Recensie: Het is hier helemaal (niet) perfect!

Recensie: Het is hier helemaal (niet) perfect!

Auteur: Carlie van Tongeren
Titel: Het is hier helemaal (niet) perfect
Genre: Young Adult, contemporary fictie
Taal: Nederlands
Jaar: 2021
ISBN: 9789463493093
Aantal pagina’s: 352
Gelezen: Februari 2022
♥♥♥♥

Omslagtekst:
‘#watgebeurtermetme? #waaromtrilik? #travellingisfun #datisduseenleugen #zeulenmeteen­backpackisgewoonkut #ikwilnaarhuis #lovemylife #hatemylife #posten #ikmoetposten #waarom­reageertniemand? #adem #meeradem #likeslikeslikes #hartjeshartjeshartjes #refreshrefreshre­fresh’

Yara is net glansrijk geslaagd voor het gymnasium en heeft twee Grote Doelen: alleen op reis naar Indonesië om daar de wereld te verbeteren met vrijwilligerswerk én een succesvolle Instagram en reisblog. Ze creëert de perfecte Instagramfeed van een avontuurlijk en betrokken vrijwilligerswerkmeisje. Wat haar volgers niet zien, is dat haar reis tegenvalt: het project en de andere vrijwilligers, de klamme hitte en Yara zelf. Want hoe ver ze ook reist, ze neemt zichzelf en haar verleden gewoon met zich mee. Yara krijgt last van paniekaanvallen en de perfectie van haar Instagramfeed brokkelt af. Dan ontmoet ze Ro, die juist helemaal geen doel heeft. Kunnen ze elkaar weer een beetje op weg helpen?

Recensie:
Dit boek sprak me meteen aan toen ik het voor het eerste tegenkwam. Ik ben zelf best veel bezig met social media en herkende me ook wel in het verhaal van Yara, behalve dat ik niet het lef heb om in mijn eentje op reis te gaan. Maar de wens om een supersuccesvol instagram account op te zetten, is er zeker wel een die ik herken, en ik weet dat ik niet de enige ben.

Je ziet zo vaak van die fantastische levens voorbij komen. Vrouwen die alles lijken te hebben. Een droombaan die ervoor zorgt dat ze altijd aan het reizen zijn en daarmee, somehow, hun geld verdienen en dan begint het, bij mij toch althans, altijd wel te kriebelen, want dat zou ik ook wel willen.

Rationeel gezien weet je echt wel dat dit allemaal niet echt is. Op social media lijkt alles perfect omdat dat het enige is wat deze instagrammers laten zien. Net als Yara, in het begin van het boek. Terwijl hun leven hoogstwaarschijnlijk helemaal niet perfect is. Maar toch. Als kijker trap je er toch vaak weer in.

En daarom was dit boek zo goed. Want het begint precies als een van die perfecte levens, maar tegelijkertijd lees je alles wat er achter de schermen gebeurt. Nu is dit natuurlijk fictie, maar voor een heleboel mensen wel de realiteit en als lezer wordt je met je neus op de feiten gedrukt: social media is niet echt.

Het boek is ontzettend goed geschreven, luchtig, en leest makkelijk en vlot, terwijl het je wel een goede les leert. Daarnaast is het ook een les over jezelf zijn en goed in je vel zitten én leren we als lezers wat meer over hoe het is om vitiligo te hebben. Een onderwerp waar – volgens mij – nog niet veel over geschreven is, maar wat een perfecte manier om lezers er op deze manier kennis mee te laten maken. Het past perfect bij Yara’s verhaal en geeft het boek nog wat meer diepgang.

Zeker weten een aanrader!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s