Home » Uitstapjes en vakanties » Ierland <3

Ierland <3

20170717_152903

Dublin, Garden of Remembrance

Op dit moment ben ik mijn volgende vakantie alweer aan het plannen. Want, vakanties zijn leuk. We gaan deze zomer naar Engeland en Schotland (York, Leeds, Newcaste en Edinburgh) en ik ben al druk bezig met plannen en kaartjes maken. Ook al duurt het nog 4 maanden. Ik hou gewoon van die voorpret.
In ieder geval, ik bedacht me dat ik onze vorige reis nog helemaal niet online had gezet. Afgelopen zomer zijn we naar Ierland geweest. We begonnen in Dublin voor enkele dagen, zijn toen doorgegaan naar Kilkenny en vanuit Cork weer terug gevlogen naar Amsterdam. Het was een prachtige reis en we hebben veel gezien. Het leek me wel leuk om jullie daar ook wat over te vertellen. Een beetje laat, maar beter laat dan nooit, en misschien worden jullie zo ook nog wel warm gemaakt om naar Ierland te gaan (doen, gewoon doen!)

Dublin

DSC01243

Dublin, Ha’penny bridge

Dublin is echt een prachtige stad. De mensen zijn heel aardig en er is genoeg te zien en te doen. Er zijn een aantal prachtige musea waar we heen geweest zijn. Dublin Writer’s museum vertelt je over bekende en minder bekende schrijvers die uit Ierland komen, zoals Bram Stoker, James Joyce, Oscar Wilde, William Butler DSC01557Yeats en Samuel Beckett. Een ander tof museum waar we zijn geweest was het Leprechaun museum, een interactief museum waar toffe folklore werd verteld over de leprechauns.

Naast musea zijn er ook andere toffe dingen te doen in Dublin. Zo is er het kasteel, de national library en Trinity College waar je de Book of Kells kunt zien. Iets wat wij helaas niet gedaan hebben omdat de rij belachelijk lang was. Als je van te voren kaartjes koopt, kan je echter zo naar binnen. Kwamen wij later achter. Dus we gaan nog een keer terug!

DSC01606Er zijn ook een heleboel toffe parkjes in Dublin. De Garden of remembrance was echt prachtig. Verder is het ook gewoon een hele mooie stad om in rond te lopen en ergens wat te gaan drinken. Vlakbij het kasteel zit Queen of Tarts, waar je heerlijke taart kunt krijgen en vlakbij de Ha’Penny bridge zit een sushi zaakje genaamd Yamamori met de beste sushi die ik ooit gegeten heb.

Voor boekenliefhebbers zoals wij is Dublin ook echt een fantastische stad. Ze hebben daar geen vaste boekenprijs, wat betekent dat alle boeken spotgoedkoop zijn. Mijn favoriete winkel was Chapters, een gigantische boekwinkel (zeg maar, 4x zo groot als Broese in Utrecht, 3x zo groot als Donner in Rotterdam) met de beste prijzen. En mocht je zin hebben in wat duurdere boeken, dan kun je naar Ulysses Rare Books, waar ze een heleboel eerste edities hebben. Heel duur, wel heel leuk om naar te kijken.

En wat je écht, écht écht moet doen als je in Dublin bent, is een voorstelling bekijken in The Gate. Wij hebben een traditie dat we op vakantie naar toneelvoorstellingen gaan, en dit was de beste voorstelling die ik ooit gezien heb. We gingen naa20170719_222124r een productie van The Great Gatsby, en het was een interactieve voorstelling. De zaal was omgebouwd tot Gatsby’s mansion en de meeste bezoekers waren ook in 1920 kleding. Het verhaal speelde zich grotendeels af in de grootste zaal, maar er waren ook kleine verhaallijnen waarbij een deel van het publiek meegenomen werd naar een kamer aan de zijkant. De hoofdlijn van het verhaal kreeg iedereen wel mee, maar je kon nooit alles volgen, net als bij een echt feestje. Het was fantastisch.

Glendalouch
DSC01737
Vanuit Dublin gaan een heleboel bustours naar prachtige plaatsen in de buurt (of iets minder in de buurt). Wij kozen voor een half dag tripje naar Glendalouch, een prachtig natuurgebied dat iets van twee uur rijden was. We boekten dit bij Paddywaggon tours en het was super! De buschauffeur/tourgids vertelde ons allerlei verhalen over Dublin, Ierland en de geschiedenis daarvan en het was heel leerzaam. Tegelijk reden we door prachtige natuurgebieden. We stopten even bij Guiness Lake, waar de foto hierboven gemaakt is. Het was er zo prachtig!
Daarna gingen we door naar Glendalouch, een prachtig natuurgebied waar we enkele uren hebben rondgelopen. Hieronder wat foto”s. Ik kan je dit echt aanraden om te doen!

DSC01841

DSC01887

Kilkenny
DSC02059De volgende dag gingen we naar Kilkenny, waar we eigenlijk niet heel lang gebleven zijn. Dat omdat we al best moe waren en we zo’n fijn hotel hadden dat we daar best wel lang zijn gebleven om uit te rusten. Kilkenny is wel echt een lief klein stadje met een rijke geschiedenis. We deden een ghost tour waar allerlei verhalen en geschiedenissen van het stadje zijn verteld.

Cork

DSC02131De laatste stop van onze reis was Cork. Ik vond het eigenlijk niet zo’n mooi stadje. Komt misschien ook omdat we nu helemaal erg moe waren en het hostel bijzonder tegenviel, zeker in vergelijking met dat in Kilkenny (In Kilkenny was het groot, met een bureau en stoelen, een televisie en thee/koffie op de kamer en een eigen badkamer met een bad. In Cork hadden we een klein kamertje met een stapelbed, een hele hoop vliegen, geen eigen badkamer en uitzicht op een kerkhof). Wat wel erg leuk was, waren wederom de boekwinkels (zo goedkoop!) en er was een art gallery met mooie kunstwerken. Dat was tof.
De dag erna hebben we een bus gepakt naar Blarney Castle. Dat was een prachtig kasteel met nog mooiere tuinen eromheen, met een aantal kunstwerken. Hier hebben we een half dagje doorgebracht, gestruind door de tuinen en op een gegeven moment zijn we in het gras gaan zitten lezen. Het was een fijn dagje. Hieronder wat foto’s:

Het was een toffe vakantie! Ik kan jullie Ierland zeker aanraden om een keertje naartoe te gaan!

Zijn jullie al bezig met het plannen van de volgende vakantie?

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s