Home » Recensies: Boeken » Recensie: The phantom of the opera

Recensie: The phantom of the opera

480204Auteur: Gaston Leroux
Titel: The phantom of the opera
Genre: Literatuur, klassieker, horror
Taal: Engels
Jaar: 1909
ISBN: 9780060809249
Aantal pagina’s: 360
Gelezen: September 2017
♥♥♥♥

Omslagtekst:
First published in French as a serial in 1909, The Phantom of the Opera is a riveting story that revolves around the young, Swedish Christine Daaé. Her father, a famous musician, dies, and she is raised in the Paris Opera House with his dying promise of a protective angel of music to guide her. After a time at the opera house, she begins hearing a voice, who eventually teaches her how to sing beautifully. All goes well until Christine’s childhood friend Raoul comes to visit his parents, who are patrons of the opera, and he sees Christine when she begins successfully singing on the stage. The voice, who is the deformed, murderous ‘ghost’ of the opera house named Erik, however, grows violent in his terrible jealousy, until Christine suddenly disappears. The phantom is in love, but it can only spell disaster.

Leroux’s work, with characters ranging from the spoiled prima donna Carlotta to the mysterious Persian from Erik’s past, has been immortalized by memorable adaptations. Despite this, it remains a remarkable piece of Gothic horror literature in and of itself, deeper and darker than any version that follows.

Recensie:
Ik had dit boek al heel erg lang in mijn kast staan, ongelezen. Om de een of andere reden keek ik telkens over dit boek heen als ik iets nieuws zocht om te lezen. En toen bestelde ik een Booklybird box waarin een adaptatie van dit verhaal bleek te zitten, geschreven door dezelfde auteur als de splintered serie. Die wilde ik echt heel graag lezen, maar ik vond dat ik dan wel eerst het originele verhaal moest kennen. Ik moet toegeven dat ik de film/opera ook nog niet gezien heb, dus toen ik aan dit boek begon, begon ik met een frisse blik.

Ik vond het een erg sterk verhaal. Er wordt de hele tijd gespeeld met het idee van het spook, terwijl je als lezer, net als de personages in het verhaal, nu nooit zeker weet of dit spook ook daadwerkelijk bestaat. Er gebeuren vreemde dingen die moeilijk verklaarbaar zijn. Dat maakt het verhaal erg spannend en intrigerend, je blijft doorlezen omdat je graag wil weten wat er nu eigenlijk aan de hand is.

Dit wordt versterkt door de verschillende verhaallijnen van verschillende personages. Deze personages vond ik op zichzelf niet zo spannend, maar door de verschillende gezichtspunten krijg je verschillende visies en ideeën over het spook, en dat maakt het interessant.

Het boek is wel ouderwets geschreven en dat is ook logisch, omdat het meer dan 100 jaar oud is. Ik lees wel vaker oudere boeken (ouder dan dit ook), en meestal merk ik het niet echt, maar bij de Nederlandse vertaling die ik had was het wel erg opvallend. Daarnaast duurde het even tot ik in het verhaal zat, maar toen ik eenmaal aan de schrijfstijl gewend was, was het moeilijk om het boek weg te leggen, omdat het zo’n intrigerend plot heeft.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s