Home » Recensies: Boeken » Review: Als de winter voorbij is

Review: Als de winter voorbij is

26108547Auteur: Thomas Verbogt
Titel: Als de winter voorbij is
Genre: Literatuur
Taal: Nederlands
Jaar: 2015
Uitgeverij: Nieuw Amsterdam
ISBN: 9789046819326
Aantal bladzijden: 224
Gelezen: Oktober 2015
♥♥♥♥

Ik wil uitgeverij Nieuw Amsterdam en de leesclub Een perfecte dag voor literatuur bedanken voor dit leesexemplaar!

Achterkanttekst:
Het kunnen maar een paar seconden zijn die je leven uiteindelijk bepalen. Iemand aankijken of juist niet. Ineens gekust worden op een zomerse dag. Meer hoeft het niet te zijn. Zo vergaat het de hoofdpersoon van deze roman, die jaren leeft met de herinnering aan zo’n moment. Maar de herinnering alleen is niet genoeg.

Als de winter voorbij is is een verhaal over schuld en schaamte, en het besef dat we allemaal voorbijgangers zijn die elkaar even aankijken of aanraken. Een verhaal over de vraag waar het nu uiteindelijk om gaat: om de waarheid of de werkelijkheid. Als de winter voorbij is – het is een belofte, het is de hoop op iets nieuws.


Review
In de mail voor de boeken voor september en oktober, kwam deze voorbij. Cathelijne van Not Just Any Book zei: “Als je nog nooit eerder iets van Verbogt las, doen!” En ik ben blij dat ik daar naar geluisterd heb.

Ik begon in het boek en ik legde het niet meer weg. Het verhaal is bijzonder. Ik zou zo niet kunnen vertellen wat de kern ervan is, daarvoor is het veel te divers. Het doet me denken aan Boudewijn Buch’s De kleine blonde dood.

Wat me voornamelijk aangreep in dit boek, was de taal. Het verhaal is zo ontzettend mooi geschreven. Het leest vlot en toch neem je de tijd om je ogen over de zinnen te laten gaan. Iedere zin is een prachtige constructie. Verbogt verwoordt dingen op een manier die ik zelf niet zou kunnen.

Ik heb het boek al aan meerdere mensen aangeraden en ik blijf het doen. Het is een boek dat niet heel lang bij je blijft. Ik ben een groot deel van het verhaal nu alweer vergeten, maar dat komt ook omdat ik de afgelopen tijd ontzettend veel gelezen heb. Maar het blijft een prachtig boek en het voordeel dat het niet lang blijft hangen, is dat je het opnieuw kunt lezen. En opnieuw. Opnieuw genieten van de taal en het moment van het lezen. En dat is wat ik ook ga doen. Ik ga tegen iedereen zeggen dat ze dit boek moeten lezen. Ik leen het uit, om het vervolgens weer terug te krijgen en zelf weer opnieuw erin te beginnen. Het is een boek dat, op het moment dat je het dichtslaat, je denkt, ik wil dit nog een keer lezen. Sommige boeken doen dat, en als de winter voorbij is is er daar een van. Vier sterren! 🙂

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s