Home » Overige » Scriptie Stress (maar vooral plezier)

Scriptie Stress (maar vooral plezier)

dark-disney-princesses-jeffrey-thomas-3

(Bron)
Hoi lieve lezers! Vandaag even een kort berichtje. Geen showcase de afgelopen week, en de komende week weet ik nog niet of ik iets heb om jullie te laten zien, maar ik heb wel iets anders tofs waar ik met jullie over wil kletsen.
In het leven van iedere universitaire student komt er een moment dat je moet gaan nadenken over je scriptie. Velen zijn je voor geweest, en velen zullen nog na je komen, en iedereen raakt er enorm van in de stress en is hoogst waarschijnlijk onaanspreekbaar tijdens scriptie-tijd.

Ik heb nog een tijdje voor ik daadwerkelijk moet gaan beginnen met schrijven (ik ga hem in blok drie doen, dus ik heb nog tot februari) maar ik ga wel in het tweede blok (vanaf november) een mondeling doen over de secundaire literatuur voor mijn scriptie. Dat komt zo uit omdat een of andere idioot van een docent me een 5 gegeven heeft voor een steengoed paper, en ik nu te weinig studiepunten heb. Dus, een extra opdracht. Ik heb het zelf zo gepland dat ik het kan koppelen aan mijn scriptie, want dan heb ik het theoretisch kader alvast ingedekt. En de docent die me gaat begeleiden bij de opdracht, is ook mijn scriptiebegeleider. Komt dat eventjes mooi uit!

Goed, nu het leuke deel. Ik heb dus al een onderwerp, dat al goedgekeurd is en waar ik enorm enthousiast over ben. Dat is het leuke aan het studeren van literatuurwetenschap. Je kan je scriptie schrijven over boeken 🙂

Het onderwerp dat ik heb gekozen, is sprookjes. Zoals velen van jullie wel weten, zijn de sprookjes van Grimm en Perrault oorspronkelijk niet zo braaf als de kinderboeken ons willen doen geloven. De zussen van Assepoester die hun voeten eraf hakten is hier een mooi voorbeeld van. Dat is het eerste deel waar ik naar wil kijken: hoe van de lugubere verhalen, sprookjes voor kinderen werden gemaakt. Maar dat is stiekem al wel een beetje uitgekauwd, dus ik ga nog meer doen. Tegenwoordig zijn er heel veel sprookjes adaptaties gemaakt voor young adult. Daarmee bedoel ik boeken (denk aan Splintered of Cinder) maar ook films (Red Riding Hood, Pan, Hansel & Gretel Witch Hunters). Daar wil ik ook nog naar kijken, hoe zijn deze sprookjes meegegroeid met hun lezers?

Ik vind het echt een supertof onderwerp en ik ben zo blij dat het goedgekeurd is 🙂
Als jullie nou nog leuke YA sprookjes adaptaties weten, zouden jullie me enorm helpen als jullie ze willen noemen in de comments 😀

Advertentie

8 thoughts on “Scriptie Stress (maar vooral plezier)

  1. Wat een leuk onderwerp! Qua boeken ken ik nog Dust City van Robert Paul Weston, en Sisters Red van Jackson Pearce, allebei gebaseerd op Roodkapje volgens mij. En dan de boeken van Sarah J Maas, die zijn HEEL losjes gebaseerd op Assepoester (Throne of glass) en Belle en het beest (A court of Thorns and roses), maar daar zijn de sprookjes bijna niet meer in terug te herkennen. Succes 🙂

  2. Dat klinkt interessant! Ik heb helaas geen tips van sprookjesverhalen, maar wel een algemeen advies: begin op de eerste dag al met schrijven aan je scriptie. Door te schrijven kan je je gedachten ordenen en structureren. Misschien heb je nog geen resultaten van je onderzoek, maar je kunt alvast beginnen met je inleiding en methodes. Natuurlijk verandert dat nog in de loop van de tijd, maar dat maakt niet uit.

    • Ja, ik ken het probleem. Ik flipte m al voordat ik überhaupt aan de uni begonnen was… Maar nu het bijna zover is, ben ik wel minder gestressed. Een leuk onderwerp hebben scheelt al heel veel, ik heb gewoon daadwerkelijk zin om te gaan schrijven!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s