Home » Recensies: Boeken » Review: Alles verandert

Review: Alles verandert

oAllesVerandert_TerVerzendingAuteur: Kristien Hemmerechts
Titel: Alles verandert
Genre: Literatuur
Taal: Nederlands
Jaar: 2015
Uitgeverij: De Geus
ISBN: 9789044534245
Aantal bladzijden: 288
Gelezen: oktober 2015
♥♥♥

Achterkanttekst:
Iris Verdonck kan met trots terugblikken op een rijke carrière en een onstuimig liefdesleven. Alles, of bijna alles, in haar leven lijkt gesmeerd te lopen, tot op een fatale dag een mooie, raadselachtige studente haar het hoofd op hol brengt. In roekeloze overgave gooit ze haar principes overboord. De gevolgen zijn nauwelijks te overzien, en Iris dreigt alles te verliezen waar ze jaren voor gevochten heeft.


Review:
Ik ben naar de boekpresentatie van dit boek geweest en ook heb ik een interview met Hemmerechts gezien op Manuscripta. Het is een boek dat ik zelf niet zo snel zou uitkiezen aan de hand van de achterkanttekst, maar toen ik de auteur erover hoorde praten, besloot ik dat ik het wilde lezen.

De roman is een spiegelroman van Coetzee (in ongenade). Deze heb ik zelf niet gelezen, maar wat de auteur heeft gedaan, is het geslacht veranderen van de personages om te laten zien hoe zeer dit uitmaakt voor het verhaal. In de roman van Coetzee krijgt een mannelijke docent iets met een studente. Hij trekt zich terug in de boerderij van zijn dochter, waar zij overvallen wordt door drie jongens.
In Alles verandert is de mannelijke docent een vrouwelijke docent, die uiteindelijk terug gaat naar haar zoon.

Ik heb er eigenlijk nooit over nagedacht in hoeverre het uitmaakt of een personage mannelijk of vrouwelijk is. Door dit boek ben ik daar wel echt over gaan nadenken. Het boek zelf is ook echt enorm meta, omdat de hoofdpersoon lesgeeft in trans.sex.lit. Haar college gaat over gender roles en zij laat haar studenten zien wat er gebeurt als je de rollen omdraait, net zoals Hemmerechts haar lezers dat laat zien.
Een voorbeeld dat zij zelf gaf in een interview, is een mannelijk personage die een prostituee bezoekt. Dat vinden lezers niet raar. Maar wanneer het om een vrouwelijk personage zou gaan, zou je een geheel ander beeld krijgen.

Dit vind ik echt steengoed aan het verhaal en ik vind het knap hoe de auteur dit voor elkaar gekregen heeft. Het verhaal leest vlot maar het is zelf niet echt mijn ding, zoals ik al dacht toen ik de achterkant tekst las. Het is hier niet het onderwerp dat me aanspreekt, maar de poging tot het laten zien van het belang van gender roles. En dat heeft Hemmerechts enorm goed gedaan.

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s