Home » Columns » Stageverhalen

Stageverhalen

IMG_2505
Ik wilde jullie een leuk stukje geven over mijn stage. Ik weet eigenlijk nog niet wat ik precies ga schrijven, daar komen we gaandeweg wel achter. Laten we hopen dat het goed wordt!

Ik mag jullie niet zoveel vertellen. Ik heb inmiddels al behoorlijk veel manuscripten onder ogen gekregen, waar ik hele verhalen over kan houden. Omdat ze zo goed zijn – of juist niet – maar het lijkt me niet verstandig om dat soort dingen op internet te delen. Voor het geval de auteurs van die manuscripten dit lezen en zich gekwetst gaan voelen. Dat ga ik dus niet doen.

Het lezen van manuscripten is wel iets wat ik erg leuk vind. Omdat ik zelf natuurlijk ook schrijf, vind ik het interessant om te zien wat anderen goed genoeg vinden om op te sturen naar een uitgeverij (of het daadwerkelijk goed is, is dan aan ons om te bepalen). Er zitten veel verschillende dingen tussen en dat vind ik erg leuk.

Maar het is ook ontzettend leuk om te zien hoe een boek vorm krijgt. Ik zit bij fondsredactie, dus helemaal in het begin van het proces. Wanneer een boek net is aangekocht, moeten wij titelplannen maken waarin alle belangrijke informatie over het boek danwel de auteur gezet wordt. Wat voor prijzen het gewonnen heeft, het genre, waarom het interessant genoeg is voor publicatie. Ik moet recensies opzoeken om erachter te komen wat anderen van dit boek vonden, quotes vertalen die op het boek terecht kunnen komen en dat soort dingen. Het kan nog een hele tijd duren tot deze boeken uitkomen, maar te weten dat je hebt meegeholpen in deze beginfase, is stiekem best wel gaaf.

En mijn schrijfambities laaien heel erg weer op. Ik ben inmiddels weer verder gegaan met het editen en ik heb al aan onze redacteur gevraagd of hij er naar wil kijken zodra ik klaar ben met editen. Raad eens wat hij gezegd heeft?
Nu maar snel zorgen dat het editen af komt, en hopelijk, ooit op een dag, zien jullie dan een boek van mij in de boekhandel liggen. Misschien wel met het logo van De Geus erop…

Advertentie

4 thoughts on “Stageverhalen

    • Haha dankje! Oh ja ik kan nog wel echt voor de lol lezen hoor, al heb ik wel echt enorm weinig tijd nu. Ik probeer er wel echt tijd voor te maken, want er zijn nog zoveel goede boeken waar ik nog aan wil beginnen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s