Home » Recensies: Boeken » Review: Metamorphosen

Review: Metamorphosen

IMG_3586

Auteur: Ovidius
Titel: Metamorphosen
Genre: Literatuur, mythologieën
Taal: Nederlands (Origineel Latijn)
Jaar: 8 (volgens Goodreads)
ISBN: 9789025368487
Aantal bladzijden: 447
Gelezen: 27 januari – 4 februari
♥♥♥♥

Achterkanttekst:
Niets blijft en niets vergaat – dat is de grondgedachte van Ovidius’ imposante gedicht Metamorphosen. De dichter neemt de lezer mee vanaf Chaos tot en met de komst van de grote keizer Augustus. De meest wonderbaarlijke verhalen passeren de revue: over Phaëthon en de zonnewagen, over Narcissus en Echo, Daedalus en Icarus en nog heel veel andere beroemde antieke personages. Zijn werk is één lange, betoverende reeks van gedaanteverwisselingen.

 

Review
Jeej! Weer mythen! Voor het vak Antieke mythen moest ik dit boek lezen. Het boek bestaat uit losse verhalen die allemaal op de een of andere manier over een metamorphose gaan; de ene mens maakt een godin boos, waarop die godin die persoon vervolgens in een boom verandert, een ander transformeert door verdriet in een bron, en zo zijn er nog velen.

Ik vind verhalen uit de oudheid altijd erg leuk en ik vond het dus ook niet erg om dit boek te lezen. Het is interessant om te zien hoe de mensen in die tijd over hun goden dachten. Het boek en de verhalen leren de mensen niet te sollen met de goden, maar juist respect te tonen. Ook dienen ze respect te tonen tegen hun medemens.

Omdat het allemaal losse verhalen zijn, kan je rustig wat langer over dit boek doen. Soms sluiten de verhalen wel op elkaar aan; dan gaat het ene verhaal bijvoorbeeld over een meisje, het volgende over haar ouders die weer een verhaal vertellen. Toch zijn ze wel afzonderlijk te lezen.
Het is denk ik beter om dit ook te doen. Ik heb zelf het boek gewoon gelezen, hoofdstuk na hoofdstuk, maar dan wordt het op een gegeven moment wat saai, het is te veel van hetzelfde. Je weet toch dat er op een gegeven moment iemand ergens in gaat veranderen. Ook zit er niet echt veel samenhang tussen de verhalen.

Dat wil niet zeggen dat de verhalen op zich zelf saai zijn, integendeel. Ik vond het mooie verhalen. Sommige zijn triest, anderen zijn mooi en weer anderen zijn gruwelijk, maar het blijft mooi geschreven.

Als je geïnteresseerd bent in mythen of in de oudheid, dan kan ik dit verhaal zeker aanbevelen!

Advertentie

One thought on “Review: Metamorphosen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s