Home » Recensies: Boeken » Review: Northanger Abbey

Review: Northanger Abbey

IMG_3569

Auteur: Jane Austen
Titel: Northanger Abbey
Genre: Literatuur
Taal: Engels
Jaar: 1817
ISBN: 1853260436
Aantal bladzijden: 198
Gelezen: 18 – 25 november
♥♥♥♥

Achterkanttekst:
Northanger Abbey tells the story of a young girl, Catherine Morland, who leaves het sheltered, rural home to enter the busy, sophisticated world of Bath in the late 1790s. Austen observes with insight and humour the interaction between Catherine and the various characters whom she meets there, and tracks her growing understanding of the world about her.

Review:
Ik moet iets toegeven; dit is het eerste boek dat ik ooit heb gelezen van Jane Austen. Ik heb veel verschillende meningen gehoord over de schrijfster, en ik heb nu eindelijk mijn eigen mening kunnen vormen.

Ik hoorde al dat er vrij weinig gebeurde in dit boek, en dat sommigen het nogal saai vonden. Ik was teleurgesteld toen ik dat hoorde, want ik had ook een heleboel goede verhalen gehoord. Ik besloot me niet te laten beïnvloeden en het gewoon zelf te lezen.
Het klopt dat er weinig gebeurd. Of althans, niet echt hele schokkende of spannende dingen. Geen achtervolgingen, ontvoeringen of andere vreemden dingen. Geen fantasy. Maar moet dat perse, moet een boek altijd spannend zijn? Ik vind van niet.

Het is een boek uit het realisme. Dat kun je goed zien, er zijn geen ongeloofwaardige dingen in het boek te vinden. Catherine is gewoon een erg normaal meisje en het was voor mij erg gemakkelijk om me met haar te identificeren. Dat vind ik al een belangrijk punt, als je je niet in het hoofdpersonage kunt inleven, dan wordt het al lastiger.

Alles wordt zo gedetailleerd beschreven, het lijkt net of je zelf de wereld van Jane Austen in stapt. Het is levendig, het is duidelijk. Ik vind het totaal niet saai, ik vind het juist erg mooi.

Ik weet niet waarom ik dit boek zo lang op mijn boekenplank heb laten staan, zonder het ooit te gaan lezen. Om de een of andere reden stelde ik het telkens uit. Misschien omdat anderen zeiden dat het saai was, ik weet het niet, maar ik ben tot de conclusie gekomen dat ik het er niet mee eens ben. Er gebeurd niet veel spannends, maar het is niet saai. Het is interessant, het is leuk en ik wil meer van deze auteur lezen!

Wat ik nog wil toevoegen; we hebben het in college gehad over de gothic novel die terugkomt in dit boek. Catherine leest veel boeken van Ann Radcliffe (net als Jane Austen, overigens) en er is een boek wat erg vaak genoemd wordt; the mysteries of Udolpho. Ik ben van plan deze ook nog te lezen.

Relevant: Review Persuasion

Advertentie

3 thoughts on “Review: Northanger Abbey

  1. Goed dat je het boek een eerlijke kans hebt gegeven. En zo leer je ook steeds beter wiens oordeel over boeken je wel of niet mee moet nemen in je eigen afweging om een boek te gaan lezen 😉

  2. Pingback: Review: Persuasion | Down the rabbit hole

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s