Auteur: Steven Chbosky
Titel: De betekenissen van een muurbloem (The perks of being a wallflower)
Genre: Roman, jeugdliteratuur
Aantal bladzijden: 253
Gelezen: 9 – 12 september
♥♥
Achterkanttekst:
Charlie gaat naar de bovenbouw. Hij is zeker geen sukkel, maar populair is hij ook niet. Zijn verlegen, hyperintelligente en sociaal onaangepaste karakter zorgt ervoor dat hij een muurbloem blijft.
Charlie probeert op zijn eigen manier vat te krijgen op de wereld van dates, familiedrama’s, seks en drugs. Gelukkig heeft hij vrienden die hem hier af en toe mee helpen. Op zijn eigen unieke, aandoenlijke en aangrijpende manier vertelt Charlie zijn verhaal aan de enige persoon die hij vertrouwt.
Aan jou.
Review:
Toen ik de achterkanttekst las, leek het mij gelijk een tof boek. Ik heb een keer eerder een boek dat is geschreven in de vorm van brieven gelezen, namelijk De historie van mejuffrouw Sarah Burgerhart van Betje Wolf en Aagje Deken, en ik dacht eigenlijk dat het een soortgelijk boek zou zijn. Natuurlijk is Sara Burgerhart een literatuurboek, en valt The perks of being a wallflower onder Young Adult, toch dacht ik dat het een beetje overeen zou komen.
Dat was dus niet het geval. In Sara Burgerhart waren het meerdere personages die brieven naar elkaar schreven, en in The perks of being a wallflower was het enkel Charlie die de brieven schreef. Hij schreef ze naar de lezer, maar eigenlijk is het meer alsof je een dagboek leest, dan daadwerkelijke brieven.
Zoals je op de achterkant al kunt lezen, gaat het boek gewoon over een rustige, stille jongen die te maken krijgt met seks, drugs, roken en dat soort dingen. Het is eigenlijk een soort boek wat ik op de basisschool gelezen zou hebben. Zo’n boek dat je voorbereid op de toekomst. Althans, dat is altijd wat ik denk dat ze willen bereiken met het schrijven van zo’n boek.
Het valt bij de bibliotheek onder de D boeken, waar de Young Adult staat. Na even gezocht te hebben voor het genre, zag ik dat het viel onder jeugdliteratuur, maar daar ben ik het niet mee eens. Sowieso zou ik het boek eerder onder de B of C boeken plaatsen. Dat is eigenlijk al duidelijk als je kijkt naar de leeftijd van de hoofdpersoon. Bij de meeste Young Adult boeken (die ik gelezen heb ten minste) is de hoofdpersoon rond de 16/17 jaar. Charlie daarentegen is 12. Dat is echt een groot verschil.
Onder literatuur valt het niet. Literatuur heeft meestal een diepere laag en wil het iets ontregelen. Dat is hier echt niet het geval. Het is ‘gewoon’ een boek over een jongen van 12.
Ook zit er niet echt veel spanning in. Het is niet saai, maar het is ook niet zo dat je het perse verder wilt lezen omdat je wilt weten hoe het verder gaat. Wel zit er een soort shock momentje in. Het is niet echt een schok maar wel iets erg onverwachts. Ik ga niet zeggen wat ik bedoel, want dan verklap ik het hele boek, maar als je het eerder gelezen hebt weet je vast wel wat ik bedoel.
Al met al geef ik het boek 2 sterren. Ik vond het nogal kinderlijk, als dagboek geschreven boek. Het is wel een goede verhaallijn, maar het hoort niet in het genre waarin het geplaatst wordt. Ook zit er niet veel spanning in. Wel enkele ‘shock’ momenten. Ik denk dat ik het tussen de twee en drie sterren zou geven, maar een halve ster kan ik niet typen, dus worden het er twee.
Het schijnt dat de film wel erg goed is. Ik ben hier wel erg benieuwd naar.