Home » Recensies: Boeken » Recensie: De gelukvinder

Recensie: De gelukvinder

6631168Auteur:Edward van de Vendel & Anoush Elman
Titel: De gelukvinder
Genre: YA, realisme
Thematiek: Vluchtelingen
Taal: Nederlands
Jaar: 2008
ISBN: 9789045105918
Uitgeverij
Querido
Aantal pagina’s: 335
Gelezen: November 2016
♥♥♥♥
Omslagtekst:
Hamayun zit in Havo 4 en werkt mee aan de voorstellingen van het schooltoneel. Hij schrijft een stuk over zijn eigen verleden. Over het dagelijks leven in Kaboel, en de grappen die hij uithaalt met zijn vriendjes. Over de nacht dat de Taliban zijn vader gevangen nemen. Over de vlucht van het gezin, over de lange tocht die hij met zijn ouders en jongere broer en zusje moet ondernemen. Na een halfjaar komen ze in Nederland in een asielzoekerscentrum terecht. Hamayun vindt Nederland fris, en groen. En hier kan het gezin vrijer denken. Hier is er een toekomst mogelijk. Hamayun wil graag naar de filmacademie. Maar mogen ze wel blijven?

Recensie:
Hoewel dit boek niet nieuw is, is het onderwerp wel bijzonder actueel. Het is een boek dat zeker nu veel ogen kan openen.

Het is het verhaal van Hamayun, een vluchteling die naar Nederland is gekomen en hier zijn best doet om te mogen blijven. Zelfs al is dat niet zo makkelijk. Het laat het verhaal zien van zijn verleden en zijn heden, en waarom hij zo graag hier wil blijven. Maar ook over hoe moeilijk dat is en hoe andere mensen tegen vluchtelingen aankijken.

Het verhaal is goed uitgewerkt. Het is eigenlijk een jeugdboek, maar het geeft zo goed aan hoe zwaar het leven van iemand als Hamayun kan zijn. Het is een verhaal dat je raakt, je de ogen opent en bij je blijft.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s