Home » Recensies: Boeken » Review: De hond in het lege huis

Review: De hond in het lege huis

IMG_3040

Auteur: A. Koolhaas
Titel: De hond in het lege huis
Genre: Literatuur
Taal: Nederlands
Aantal bladzijden: 104
Gelezen: 1 augustus
♥♥♥

Zoals ik al zei, heb ik dit stuk gelezen in de leesmarathon. Het is een boek dat me werd aangeraden door mijn moeder. Zij had dit boek moeten lezen voor haar lijst, en had hem ook op haar boekenplank staan.

Achterkanttekst:
Dit is het verhaal van een man die tijdens zijn vakantie op een zonnig eiland zijn vrouw verliest, doordat zij op een dag van laag tij te ver de zee in zwemt.
De man blijft alleen achter met de hond, die zich tijdens de vakanties op het eiland altijd bij hen heeft gevoegd. Later gaat de man terug naar de stad, waar hij werkt. Na een paar dagen merkt hij met schrik dat hij de hond heeft ingesloten in het huis op het eiland. Zijn eigen plotselinge eenzaamheid vereenzelvigt zich met die van de hond in het lege huis. Na de nacht van die vereenzelviging, waarin het janken van de hond hem oproept tot de laatste verlatenheid, keert de man terug naar het eiland om de hond te bevrijden en zichzelf aan de zee toe te vertrouwen. Het loopt echter anders.


Review:
Ten eerste, de tekst op de achterkant vertelt eigenlijk het hele verhaal al, tot de man terug gaat om de hond te redden. (En dat laatste stuk zijn ook maar zo’n 10 bladzijden). Er gebeurt dan ook niet erg veel in dit boek. Het is wel een mooi verhaal.

In het begin gebeurt er vrij weinig, en las ik erg, hoe zal ik het zeggen, rustig. Ontspannen een boek lezen. Maar toen de man ontdekte dat de hond nog opgesloten zat, begon ik sneller te lezen. Bevrijd die hond! dacht ik. Wat hij natuurlijk ook ging doen.

Het schrijven is enorm ouderwets. Niet in Oud Nederlands, maar gewoon geschreven zoals mensen toen praatten. Het is natuurlijk ook al een ouder boek, dus dat is wel logisch. Soms was dit wel vervelend, maar het went uiteindelijk wel.

Dit boek is een prachtig metafoor, en een prachtig, ontroerend verhaal. Je wilt dat het goed komt met de hond, en je hebt tevens medelijden met de man, die zijn vrouw verloren heeft.

De film
Van dit boek is geen film. Wat ook niet gek is, want als er wel een film van zou zijn, zou hij óf heel saai worden, óf heel kort. Voor mijn challenge, 7 boeken 7 films, is het de bedoeling dat ik vertel hoe de film zou gaan, als ik deze zou schrijven.
Het moet zich natuurlijk afspelen op het strand. Een eenzaam, verlaten strand, met enkele huisjes en een klein hotel.
Het wordt een Nederlandstalige film, omdat het ook een Nederlands boek is. En dit keer een goede Nederlandse film!
De acteur die Paul gaat spelen, moet een oudere man zijn die veel emotie kan tonen. Een acteur die goed is voor deze rol, is Gijs Scholten van Aschat. (De vader van Tirza, en de vader van Kruimeltje).
De vrouw, Jaqueline is niet zo veel te zien, maar toch is ze een van de belangrijkste personen. Een goed persoon voor deze rol is Halina Rijn (De eetclub, de passievrucht). Ik vind haar eerlijk gezegd vaak nogal irritant, al komt dat misschien door de rollen die ze speelt. In deze film zal het een kleine rol zijn, maar ik denk dat het wel past.

En de hond. Die is natuurlijk ook belangrijk! Ik dacht aan een Border Collie. Dat zijn zulke lieve honden, en dat was het soort hond dat ik voor ogen had..

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s