Home » Literatuurwetenschap

Literatuurwetenschap

Hoi lieve lezeIMG_2503rs!
Zoals jullie waarschijnlijk wel weten, doe ik de studie literatuurwetenschap aan de Universiteit van Utrecht. Ik krijg daar best wel veel vragen over, dus ik heb besloten deze pagina aan te maken, zodat ik er jullie wat meer over kan vertellen. Vragen stellen mag natuurlijk altijd ook nog, bijvoorbeeld in de comments.

Goed, de studie literatuurwetenschap duurt drie jaar. Daarna kun je nog een master doen, die duurt één of twee jaar. Ik ga verder niet te veel praktische informatie geven, want dat kunnen jullie allemaal terugvinden op de website van de universiteit.

Ik vind het zelf echt een geweldige studie. Ik hou van boeken en ik ben dag in, dag uit met boeken bezig. En het is niet alleen literatuur. Het is een ontzettend breed vakgebied, want ook filosofie, geschiedenis en media zijn erg belangrijk. Je leert dingen over de samenleving, nu en vroeger en hoe mensen daar tegenaan kijken.

Welke vakken krijg je?
Ik ga nu alweer naar mijn derde jaar toe, dus ik weet niet hoeveel hiervan nog klopt, maar de vakken die ik heb gevolgd, in jaar 1, waren:
– Close Reading (literatuur- en poëzie analyse)
– Van Epos tot roman (Literatuurgeschiedenis van de oudheid tot de middeleeuwen)
– De kracht van Literatuur (Over belangrijke theorieën in de literatuur)
– From the novel to fanfiction (Literatuurgeschiedenis, vervolg op ‘van epos tot roman’)
– Van Oraliteit naar Schriftcultuur (over orale verteltradities die overgingen naar het opschrijven van verhalen)
– Antieke mythen (hoe je Griekse mythen in hedendaagse literatuur tegenkomt)
– Literatuur als cultuurkritiek (Literatuur, muziek, film, theater, kunst, vormen van cultuur die ingaan tegen de ‘mainstream’ maatschappij)
– Literature and Cinema (boeken vergelijken met de filmadaptaties, en hoe filmadaptaties worden gemaakt)

Dit is één jaar. Ieder blok (het collegejaar is verdeeld in 4 blokken) volg je twee vakken. Je kunt ervoor kiezen om extra vakken te volgen, dan zou je er drie doen in één blok.

Waarom is het zo leuk?
Als je van boeken houdt, dan is dit waarschijnlijk niet echt een relevante vraag. Maar wat ik zo leuk vind, is dat je echt diep de boeken in gaat. Alles wordt geanalyseerd en je krijgt veel meer waardering voor auteurs en voor de boeken zelf. Ook omdat het niet alleen over Nederlandse literatuur gaat, maar over literatuur van over de hele wereld en door verschillende tijdvakken heen. Het is ontzettend breed en dat is erg leuk.

Wat kun je er mee?
Dit is echt zo’n vraag die bij iedere literatuurwetenschapstudent (leuk scrabble woord) het bloed onder de nagels vandaan haalt. De vraag wordt ontzettend vaak gesteld en mensen denken dat het eigenlijk alleen maar een plezierige studie is (net zoals dat iedereen denkt dat C&M een pretpakket is), terwijl dat niet waar is. Okay, ja, toegegeven, het is een leuke studie, maar het is echt hard werken en het is niet alleen maar leuk boeken lezen en erover kletsen. Dat is wel wat veel mensen denken. Maar geloof me, de wetenschappelijke teksten van Foucault of Adorno & Horkheimer zijn niet echt plezierig om te lezen. Het gaat dus niet alleen om de boeken. Je komt erachter hoe mensen denken en hoe teksten werken. Wat voor invloed teksten en literatuur hebben gehad op de samenleving en welke invloed ze nu nog hebben.
Bovendien moest je bij Oxford vroeger verplicht de eerste twee jaren comparative literature studeren, voor je een ander vak mocht gaan volgen.
Maar goed, wat je er mee kunt. Ik kan jullie geen lijstje geven want er is echt te veel keuze. De meest logische keuze (overigens ook die van mij) is bij een uitgeverij gaan werken. (Bibliotheken of boekhandels klinken ook als logische opties, maar ik geloof niet dat je daar een opleiding literatuurwetenschap voor nodig hebt), maar je kunt ook bij de krant gaan werken of bij tijdschriften, bij de overheid. Bij media bedrijven zoals de televisie of bij filmproducties. Je kunt de reclame wereld in. Er zijn echt enorm veel opties.

Een andere stomme vraag die we vaak naar ons hoofd krijgen is de volgende:
Dus jij houdt wel van lezen?
Ja. Ik hou van lezen. En daarom is deze studie awesome.

Als je meer wilt weten, stuur me even een berichtje 🙂

Advertenties

One thought on “Literatuurwetenschap

  1. Geweldig herkenbaar dit! En wat dacht je van de vage blik die je krijgt als je zegt dat je Literatuurwetenschap doet, en dan de vraag: “Wat is dat?”
    Of mensen die zeggen: “je kan ook allerlei onzinnige dingen studeren tegenwoordig”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s