Home » Recensies: Boeken » Recensie: The story of Alice

Recensie: The story of Alice

23346746

Auteur: Robert Douglas Fairhurst
Titel: The story of Alice – Lewis Carroll and the secret history of Wonderland
Genre: Non-Fictie, biografie
Taal: Engels
Jaar: 2015
ISBN: 9781846558610
Aantal pagina’s: 496
Gelezen: Januari 2022
♥♥♥♥

Omslagtekst:
Wonderland is part of our cultural heritage – a shortcut for all that is beautiful and confusing; a metaphor used by artists, writers and politicians for 150 years.

But beneath the fairy tale lies the complex history of the author and his subject: of Charles Dodgson, the quiet academic, and his second self, Lewis Carroll – storyteller, innovator and avid collector of ‘child-friends’. And of his ‘dream-child’, Alice Liddell, and the fictional alter ego that would never let her grow up.

This is their secret story: a history of love and loss, of innocence and ambiguity, and of one man’s need to make Wonderland his refuge in a rapidly changing world.

Drawing on previously unpublished material, Robert Douglas-Fairhurst traces the creation and influence of the Alice books against a shifting cultural landscape – the birth of photography, changing definitions of childhood and sexuality and the tensions inherent in the transition between the Victorian and modern worlds. 

Recensie:
Alice’s adventures in Wonderland is mijn all-time lievelingsboek (voor wie dat nog niet door had). Ik vind het verhaal prachtig en het is een heerlijke droom waar ik als een soort security blanket steeds weer opnieuw in kan duiken. Maar ook vind ik het heel interessant hoe het verhaal in elkaar zit en tot stand is gekomen. En voor een liefhebber is The story of Alice eigenlijk onmisbaar.

Aan de ene kant een biografie van Charles Dodsgon, aan de andere kant een van de échte Alice Liddell, en tegelijkertijd alles ertussenin en eromheen. Het boek geeft ontzettend veel informatie, leuke anekdotes en is ontzettend grappig en witty geschreven. Het is makkelijk te lezen, geen saaie of droge kost, maar leuk en informatief. Zeker een aanrader!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s