Home » Recensies: Boeken » Recensie: Anna Karenina

Recensie: Anna Karenina

54163533. sy475

Auteur: Leo Tolstoy
Titel: Anna Karenina
Genre: Literatuur, klassieker
Taal: Engels
Jaar: 1877
ISBN: 9781853262715
Aantal pagina’s: 848
Gelezen: Januari 2022
♥♥♥♥

Omslagtekst:
Anna Karenina is one of the most loved and memorable heroines of literature. Her overwhelming charm dominates a novel of unparalleled richness and density.

Tolstoy considered this book to be his first real attempt at a novel form, and it addresses the very nature of society at all levels – of destiny, death, human relationships and the irreconcilable contradictions of existence. It ends tragically, and there is much that evokes despair, yet set beside this is an abounding joy in life’s many ephemeral pleasures, and a profusion of comic relief.

Recensie:
In januari bedenken dat je 100 boeken wil lezen voor je 2022 reading challenge en vervolgens besluiten om te beginnen met Anna Karenina, die meer dan 800 pagina’s telt, is misschien niet heel handig. Maar ken je dat, dat je voor je boekenkast staat en er gewoon iets uitspringt dat vraagt om NU gelezen te worden? Dit boek staat er al zo lang en sprong er nu ineens uit.

Ik moet zeggen dat ik lichtelijk verbaasd was dat het boek daadwerkelijk leuk was. Ik had ergens verwacht dat dit zo’n droog literair werk zou worden, dat je een keer gelezen moet hebben, maar dat het inderdaad meer een moetje is dan een leuk boek. Maar het tegendeel is waar! Ik heb erg van dit boek genoten.

Er zit enorm veel in. Dat mag ook wel, met zoveel pagina’s, maar het is fijn dat je waar krijgt voor de tijd die je erin stopt. Aan de ene kant is dit een boek dat veel thema’s bespreekt doordat het de personages laat discussiëren over onderwerpen die aan de orde waren toen het boek zich afspeelde. Daardoor is het boek erg leerzaam als je meer wil weten over aristocratisch Rusland uit de 19e eeuw en krijg je een goed beeld van hoe het leven er aan toe ging en wat belangrijk was. Aan de andere kant zijn er waarschijnlijk een heleboel onderwerpen en verwijzingen die compleet langs je heen gaan als je niet veel kennis hebt van die tijd, zoals ik. Het hielp dat ik de Wordsworth classic las met een enorme stapel voetnoten, maar toch was niet alles even begrijpelijk.

Maar ik vond dat niet heel storend. Het verhaal zelf is namelijk ook ontzettend intrigerend en spannend. Je volgt de levens van Anna, Vronsky, Levin en Kitty, die met een mooie parallel met elkaar verweven zijn, en je leest ook verder omdat je wil weten hoe het verder gaat. Naast dat het een belangrijk historisch werk is, is het ook gewoon een spannend verhaal dat je wil blijven doorlezen.

Het is een boek over familie en over relaties en daarin heeft het genoeg thema’s die nu ook nog belangrijk zijn. Een erg mooi boek, zeker de moeite waard om er de tijd voor te nemen!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s