Home » Recensies: Boeken » Recensie: Grimm’s fairy tales

Recensie: Grimm’s fairy tales

1496331. sy475

Auteur: Jacob & Wilhelm Grimm
Titel: Grimm’s fairy tales
Genre: Sprookjes
Taal: Engels
Jaar: 1909
ISBN: 9781853261015
Aantal pagina’s: 272
Gelezen: December 2021
♥♥♥

Omslagtekst:
The Brothers Grimm rediscovered a host of fairy tales, telling of princes and princesses in their castles, witches in their towers and forests, of giants and dwarfs, of fabulous animals and dark deeds.
This selection of their folk tales was made and translated by Lucy Crane, and includes firm favourites such as ‘Cinderella’, ‘Rapunzel’, ‘The Goose Girl’, ‘Sleeping Beauty’, ‘Hansel and Gretel’ and ‘Snow White’.
It is illustrated throughout by Walter Crane’s charming line drawings.

Recensie:
Nog net op het nippertje, het laatste boek van 2021! Ik las het laatste verhaal uit een halfuur voor het nieuwe jaar begon.

Ik hou van sprookjes, maar ik hou niet echt van het lezen van korte verhalen, dus ik doe altijd enorm lang over dit soort bundels, zelfs als ze helemaal niet dik zijn. Ik heb liever langere verhalen die ik uren achter elkaar kan lezen. Maar ik ben wel altijd geïntrigeerd door hoe sprookjes tot stand gekomen zijn. De traditie van verhalen vertellen tot ze op een gegeven moment opgeschreven werden, en dan maar zien hoe verschillend dezelfde verhalen zijn geworden in verschillende taalgebieden.

Deze bundel van Grimm is in het Engels, een wordsworth editie, en ik vraag me af of er nog wat dingen aangepast zijn, of alleen vertaald. Ik merkte wel al wat verschillen met andere edities van dezelfde verhalen. Zo heet De Juniper Tree hier ineens the almond tree, om maar een voorbeeld te noemen. Wat trouwens wel een van mijn favoriete sprookjes is.

Deze bundel heeft een aantal bekende verhalen, maar ook wat minder bekende en ook zeker wat minder sterke verhalen. Het is duidelijk dat dit een van de eerdere edities van de geschreven verhalen van de gebroeders Grimm is, aangezien er nog niet overal een duidelijke moraal in zit en sommige verhalen zelfs de plank compleet mis slaan en sommige verhalen waren gewoon echt slecht.

Al met al wel een leuke bundel, maar omdat het veel verschillende verhalen bevat, en dus niet alleen de goede verhalen, krijg je een heel divers beeld van de verhaaltraditie – wat leuk is – maar krijg je ook de minder leuke verhalen te lezen. Het hangt er dus een beetje vanaf om welke reden je dit boek oppakt.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s