Home » Recensies: Boeken » Recensie: Tender is the Night

Recensie: Tender is the Night

46164. sy475

Auteur: F. Scott Fitzgerald
Titel: Tender is the night
Genre: Literatuur
Taal: Engels
Jaar: 1934
ISBN: 9780684801544
Aantal pagina’s: 315
Gelezen: Mei 2021
♥♥

Omslagtekst:
Set on the French Riviera in the late 1920s, Tender Is the Night is the tragic romance of the young actress Rosemary Hoyt and the stylish American couple Dick and Nicole Diver. A brilliant young psychiatrist at the time of his marriage, Dick is both husband and doctor to Nicole, whose wealth goads him into a lifestyle not his own, and whose growing strength highlights Dick’s harrowing demise. A profound study of the romantic concept of character, Tender Is the Night is lyrical, expansive, and hauntingly evocative.

Recensie:
Ik las dit boek toen ik onderzoek deed naar boeken die zich afspelen aan de Franse kust. Fitzgerald kende ik al van The Great Gatsby. Die vond ik wel goed, maar ook niet spectaculair, in tegenstelling tot de voorstelling die ik ervan zag in The gate theatre in Dublin. Het was alwel weer een tijd geleden dat ik dat boek had gelezen, dus ik had nu niet veel vergelijkingsmateriaal meer en ging er redelijk blind in.

Het verhaal begint best prima, over Rosemary die verliefd wordt op de psychiater Dick als ze op het strand is. Er gebeuren veel dingen die niet echt uitgelegd worden en die van de hak op de tak gebeuren zonder logische gedachtegang. Wat helemaal storend is, is dat het eerste deel van het verhaal dus geschreven is vanuit Rosemary en zij de hoofdpersoon is, maar als je verder komt in het verhaal, dan blijkt het verhaal niet over haar te gaan, maar over Dick. De reden van Rosemary’s point of view is meer de situering, maar zij is helemaal niet relevant voor de rest van het verhaal. En dat is storend omdat het stuk wel erg lang duurt. Dit had ook in een pagina of zo geschreven kunnen worden, ware het niet dat dit het interessantste stuk van het verhaal was.

De rest van het boek is saai en er gebeurt vrij weinig. Dick is namelijk een erg saai hoofdpersoon. De vrouwen om hem heen zijn veel interessanter, maar zij staan alleen in dienst van hem. Ze zijn duidelijk bijpersonages voor het verhaal van Dick, maar hun verhaallijnen, zeker die van Nicole, zijn in mijn opzicht vele malen interessanter, maar ze zijn niet goed genoeg uitgewerkt, omdat dat geen deel uitmaakt van het verhaal. En dat vond ik zonde.

Een boek met veel potentie en personages die meer aandacht hadden moeten krijgen. Ik vond het zo niet echt een succes.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s