Home » Recensies: Boeken » Recensie: Het Parfum

Recensie: Het Parfum

3187658

Auteur: Patrick Süskind
Titel: Het Parfum
Genre: Horror/thriller
Taal: Nederlands
Jaar: 1985
ISBN: 9789057134104
Aantal pagina’s: 255
Gelezen: November 2021
♥♥♥♥

Omslagtekst:
Achter een walmende viskraam in Parijs wordt op 17 juli 1738 Jean-Baptiste Grenouille geboren. De voedsters die het ventje aan de borst krijgen houden het niet lang met hem uit: hij is te gulzig en je ruikt hem niet. De geur, de onmiskenbare geur van zuigelingen, ontbreekt. Hij moet van de duivel bezeten zijn.

Jean-Baptiste overleeft de mazelen, dysenterie, waterpokken en cholera. Hij heeft geen behoefte aan moederliefde of de aandacht van een vader. We volgen hem op gepaste afstand op zijn tocht door de donkerste stegen van Parijs, en zijn er getuige van hoe hij de parfumeur Baldini om zijn vinger windt. Gaandeweg krijgen we een vermoeden van wat er met Grenouille aan de hand kan zijn…

Recensie:
Ik vond dit een erg goed boek! Het verhaal is spannend en origineel en ik vind het erg interessant hoe er allerlei geuren tot in het diepste detail worden beschreven. Geuren die een normaal mens niet zou kunnen ruiken, maar waar je je toch een beleving van kan maken door dit boek. Zoals de geur van mensen of de geur van glas.

Het is echt een verhaal waar je direct in zit en waarvan je wil weten hoe het verder gaat. Het is spannend geschreven. Ik vind het ook altijd erg interessant als auteurs erg unlikeable personages als hoofdpersoon nemen en dat je als lezer toch met de hoofdpersoon mee gaat leven en ergens hoopt dat hij succes heeft, zelfs met monsterlijke ideeën. Dat was hier ook het geval en dat vond ik erg knap gedaan.

Het enige minpuntje eigenlijk aan dit boek was hoe de vrouwen eerder objecten waren dan mensen. Ze kennen geen angst (wat ik erg ongeloofwaardig vond) en hebben geen wensen of behoeften. Ze staan echt alleen in dienst van het verhaal en dat vond ik wel storend.

Verder een erg spannend boek, wat ik niet echt met iets zou kunnen vergelijken, omdat het zo origineel is. Een goed boek om discussies over te voeren, lijkt me…

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s