Home » Recensies: Boeken » Recensie: S

Recensie: S

17860739

Auteur: J.J. Abrams & Doug Dorst
Titel: S
Genre: Mystery
Taal: Engels
Jaar: 2013
ISBN: 9780316201643
Aantal pagina’s: 456
Gelezen: Januari 2021
♥♥♥

Omslagtekst:
One book. Two readers. A world of mystery, menace, and desire.

A young woman picks up a book left behind by a stranger. Inside it are his margin notes, which reveal a reader entranced by the story and by its mysterious author. She responds with notes of her own, leaving the book for the stranger, and so begins an unlikely conversation that plunges them both into the unknown.

THE BOOK: Ship of Theseus, the final novel by a prolific but enigmatic writer named V. M. Straka, in which a man with no past is shanghaied onto a strange ship with a monstrous crew and launched onto a disorienting and perilous journey.

THE WRITER: Straka, the incendiary and secretive subject of one of the world’s greatest mysteries, a revolutionary about whom the world knows nothing apart from the words he wrote and the rumours that swirl around him.

THE READERS: Jennifer and Eric, a college senior and a disgraced grad student, both facing crucial decisions about who they are, who they might become, and how much they’re willing to trust another person with their passions, hurts, and fears.

S. , conceived by filmmaker J. J. Abrams and written by award-winning novelist Doug Dorst, is the chronicle of two readers finding each other in the margins of a book and enmeshing themselves in a deadly struggle between forces they don’t understand. It is also Abrams and Dorst’s love letter to the written word.

Recensie:
Ik heb dit boek gekocht omdat ik er bijzonder door geïntrigeerd was. Ik zag hem eerst in Broese staan en heb er een tijdje naar gestaard, maar pas gekocht toen ik het een paar maanden later weer tegenkwam. Het boek is vormgegeven als een oud bibliotheekboek, met stickers en stempels en vlekken, en ontzettend veel aantekeningen in de marge, en overal zitten kaartjes en briefjes tussen gestopt. Dus.: intrige.

Ik heb er ook echt lang over gedaan omdat het zeker geen makkelijk boek is om te lezen. Dat is omdat er ook niet één manier is. Lees je eerst het hoofdverhaal (het boek) en daarna pas alle kanttekeningen en losse stukjes of lees je alles in één keer? Ik heb ervoor gekozen om alles in één keer te lezen, maar ik kon niet veel meer dan een hoofdstuk per keer doen, omdat ik daar al heel lang mee bezig was en mijn brein hard moest werken om alles te verwerken.

Het bibliotheekboek waarin wordt geschreven is The ship of Theseus wat geschreven is door V.M. Straka. Dit boek zelf vond ik wel interessant, al was het vrij droog en literair geschreven. Het deed me een beetje denken aan Kafka, niet qua schrijfstijl maar qua gevoel en het feit dat de hoofdpersoon van het boek in steeds vreemdere situaties terecht komt die niet uitgelegd worden, maar hij ook niet zoekt naar verklaringen.

Dan in de kantlijn is de verhaallijn van Jen en Eric die The ship of theseus gevonden hebben en onderzoek doen naar de auteur, wie hij is, wie de personages in het boeken moeten voorstellen, maar ook zijn ze op zoek naar zichzelf. De zoektocht naar Straka was een beetje wie-is-de-mol, met vergezochte ideeën en uitkomsten, en dit was te moeilijk voor een eerste lezing. Als lezer moet je telkens teruggaan omdat je hun verwijzingen vaak niet begrijpt. Het is opgezet alsof je zelf ook zou moeten willen uitvogelen wie Straka is, maar de verwijzingen zijn te complex en gaan vaak over teksten die niet bestaan. Dat vond ik moeilijk en frustrerend. Het verhaal van Eric en Jen die elkaar leren kennen in de marges en een relatie opbouwen, vond ik dan wel weer erg leuk om te lezen.

Het is een moeilijk, complex boek. Wellicht moet je het vaker lezen om het beter te kunnen begrijpen, maar ik denk niet dat ik mezelf dat aan ga doen. Ik denk wel dat het een perfect boek is voor een boekenclub, omdat je dan met z’n allen dingen kan gaan uitpluizen.

Ik ben echt wel fan van het concept, maar ik ben minder weg van de uitwerking.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s