Home » Recensies: Boeken » Recensie: Akin

Recensie: Akin

43209291

Auteur: Emma Donoghue
Titel: Akin
Genre: Historische fictie
Taal: Engels
Jaar: 2019
ISBN: 9781529019964
Aantal pagina’s: 352
Gelezen: Juli 2021
♥♥♥♥

Omslagtekst:
A retired New York professor’s life is thrown into chaos when he takes a young great-nephew to the French Riviera, in hopes of uncovering his own mother’s wartime secrets in the next masterpiece from New York Times bestselling author Emma Donoghue.

Noah Selvaggio is a retired chemistry professor and widower living on the Upper West Side, but born in the South of France. He is days away from his first visit back to Nice since he was a child, bringing with him a handful of puzzling photos he’s discovered from his mother’s wartime years. But he receives a call from social services: Noah is the closest available relative of an eleven-year-old great-nephew he’s never met, who urgently needs someone to look after him. Out of a feeling of obligation, Noah agrees to take Michael along on his trip.

Much has changed in this famously charming seaside mecca, still haunted by memories of the Nazi occupation. The unlikely duo, suffering from jet lag and culture shock, bicker about everything from steak frites to screen time. But Noah gradually comes to appreciate the boy’s truculent wit, and Michael’s ease with tech and sharp eye help Noah unearth troubling details about their family’s past. Both come to grasp the risks people in all eras have run for their loved ones, and find they are more akin than they knew.

Written with all the tenderness and psychological intensity that made Room an international bestseller, Akin is a funny, heart-wrenching tale of an old man and a boy, born two generations apart, who unpick their painful story and start to write a new one together.

Recensie
Ik heb dit boek als luisterboek geluisterd toen ik naar Nice ging, omdat het verhaal zich hier afspeelde. Emma Donoghue is een naam die ik vaak voorbij zie komen, maar waar ik nog niet veel van heb gelezen.

Ik vond het een goed boek. Het is een origineel verhaal over Noah, een 79 jarige man die op het punt staat op vakantie te gaan naar Nice, de stad waar hij geboren is en de eerste jaren van zijn leven heeft gewoond voordat hij naar New York verhuisde. Hij heeft een doos met oude foto’s gevonden die mogelijk van zijn moeder waren, waar mensen en locaties op staan die hij niet herkent. Hij is vastbesloten dit mysterie op te lossen. Maar dan gaat de telefoon. Zijn 11jarig achter(achterachterachter?)neefje heeft een nieuwe verzorger nodig, en hij is de enige persoon die hem op zich kan nemen.

Na veel gemopper, zo geschiedde, en Noah en Michael reizen samen naar Nice.

Er zit erg veel in dit boek, het is historische fictie en je leert veel over de oorlog in Nice en de stad zelf, maar ook gaat het boek over familiebanden en onverwachte vriendschappen. Tegelijkertijd is het ook een mysterie. Er zit veel in, maar alles komt goed samen en niks is gehaast of geforceerd. Ik vond het een erg mooi boek.

Het enige wat wel erg storend was, was het luisterboek. Noah is dus eigenlijk Frans, maar de voorlezer is dat overduidelijk niet. Er zitten best wat Franse woorden en zinnen in het boek en de voorlezer spreekt alles verkeerd uit, terwijl het personage Noah juist vaak aan de kleine Michael uitlegt hoe je iets uitspreekt. Het is echt heel storend en dat zorgde er vaak voor dat ik uit het verhaal raakte.

Het boek zelf is erg goed en ik heb ervan genoten, maar het luisterboek is echt flut.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s