Home » Recensies: Boeken » Recensie: Hersenschimmen

Recensie: Hersenschimmen

1076175

Auteur: J. Bernlef
Titel: Hersenschimmen
Genre: Literatuur, klassieker
Taal: Nederlands
Jaar: 1984
ISBN: 9789021451817
Aantal pagina’s: 160
Gelezen: Mei 2021
♥♥♥♥

Omslagtekst:
Maarten Klein verliest langzaam maar zeker zijn greep op de werkelijkheid. Hij kan heden en verleden niet meer onderscheiden, wil plotseling weer naar zijn werk en ziet zijn echtgenote voor een vreemde aan. ‘Achter me in de deuropening staat een vrouw. Haar bruine haar valt met een lok schuin naar rechts over haar voorhoofd. […] Ze houdt me in de gaten.’ Meer nog dan een verhaal over dementie is Hersenschimmen een liefdesgeschiedenis, met een overmijdelijk tragisch einde. 

Recensie:
Dit boek stond al zo lang ongelezen in mijn kast! Maar ik ben wat meer literatuur aan het zoeken en lezen uit andere landen en toen bedacht ik me dat ik nog best wel wat Nederlandse klassiekers ook nog niet gelezen heb. Dus las ik Het Diner van Herman Koch en Hersenschimmen van Bernlef. Hoewel ik de eerste niet super boeiend vond, raakte dit boek me wel echt.

Wat een prachtig en tragisch boek. De hoofdpersoon, Maarten Klein, heeft alzheimer en vergeet steeds meer. Het verhaal kennen we, maar dit keer is het geschreven vanuit de dementerende en dat vond ik heel bijzonder en moeilijk.

Ik weet eigenlijk niet goed wat ik er meer over kan zeggen. Dit is echt een boek dat me heeft geraakt en hoewel het zeker geen leuk boek is waar ik van genoten heb, is het wel een prachtig verhaal dat je eigenlijk wel gelezen zou moeten hebben.

Advertentie

One thought on “Recensie: Hersenschimmen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s