Home » Recensies: Boeken » Recensie: Bonjour Tristesse

Recensie: Bonjour Tristesse

56241830. sy475

Auteur: Françoise Sagan|
Titel: Bonjour Tristesse
Genre: Literatuur, coming of age
Taal: Nederlands
Jaar: 1954
ISBN: 9789029094160
Aantal pagina’s: 128
Gelezen: Mei 2021
♥♥♥♥

Omslagtekst:
De zeventienjarige Cécile brengt samen met haar vader de zomer door in een landhuis aan de Franse Rivièra en verwondert zich over de wereld van de jetset. Wanneer haar vader zijn versierdersbestaan dreigt in te leveren voor een huwelijk met de dominante Anne komt het gemakkelijke leventje van Cécile in gevaar. Cécile accepteert dit niet zonder slag of stoot en besluit haar vaders huwelijksplannen te ondermijnen. Ze bedenkt een plan waarbij ze haar naasten als pionnen bespeelt.

Recensie:
Ik las dit boek toen ik onderzoek deed naar boeken die zich afspelen in de Franse rivièra. Deze klassieker mag dan ook niet ontbreken.

Françoise Sagan schreef het boek toen ze zelf nog maar 18 jaar oud was. Het verhaal beschrijft de zomer van Cécile, een zeventienjarig meisje dat haar dagen doorbrengt met zon en zee. Ze geniet van het leven dat ze leidt samen met haar vader. Het is een paradijsje. Haar vader heeft iedere paar maanden een andere vriendin en momenteel verblijft zijn huidige vriendin Elsa met hem en Cécile in hun zomerhuis. Ondanks dat, besluit de vader een oude vriendin van Cécile’s moeder uit te nodigen: Anne.

Ik moet zeggen dat ik het heel grappig vond dat er dus spanning was tussen Anne en Elsa, ook al is dit boek veel ouder dan Frozen.

Anyway, de vader besluit Anne ten huwelijk te vragen en Cécile is het daar niet mee eens, omdat het ervoor zorgt dat haar luxeleventje ten einde komt. Van haar vader mag ze alles, maar Anne houdt er wat strengere regels op na. Dus Cécile stelt een plan op, samen met haar vriendje, om van Anne af te komen. En hoewel ze zelf wel inziet dat ze fout bezig is en dat ze het niet zou moeten doen, zet ze toch door.

De personages in dit boek zijn heel goed uitgewerkt. Je kan echt de struggles van Cécile. Wetende dat ze iets niet zou moeten doen, en het toch doen en ook de nodige argumenten bedenken om ook zichzelf te overtuigen dat wat ze doet gerechtvaardigd is. Het is een kort coming of age verhaal van een meisje dat helemaal niet volwassen wíl worden, maar liever in haar eigen paradijsje wil blijven.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s