Home » Recensies: Boeken » Recensie: De beroemde bereninvasie van Sicilië

Recensie: De beroemde bereninvasie van Sicilië

36074183. sy475

Auteur: Dino Buzzati
Titel: De beroemde bereninvasie van Sicilië
Genre: Fabel, Italiaanse literatuur
Taal: Nederlands
Jaar: 1945
ISBN: 9789079770250
Aantal pagina’s: 136
Gelezen: Juni 2020
♥♥♥♥

Omslagtekst:
Leonzio, Koning der Beren, is jaren geleden zijn zoon Tonio kwijtgeraakt aan twee jagers. Al die tijd is hij bedroefd gebleven, nooit meer vond hij een spoor van zijn jongen. Tot nu…

Dino Buzzati’s klassieker voor alle leeftijden verhaalt over de ijskoude winter, lang, lang geleden, die ervoor zorgde dat de hongerige beren de bergen van Sicilië verlieten en de vallei in trokken op zoek naar voedsel. Maar ook over hun gevecht tegen een leger venijnzwijnen; over een sluwe professor waarvan we niet zeker weten of hij een tovenaar is; over de snauwende Snaterkater, en, nog erger, over het verraad binnen hun eigen rangen.

Zal het de beren lukken om al deze tegenstand te overwinnen? En… zal Koning Leonzio zijn zoon Tonio ooit weer terugzien? Dit, en meer, kom je te weten in De beroemde bereninvasie van Sicilië. 

Recensie:
Voor onze vorige vakantie was ik op zoek naar boeken die zich in Italië afspeelden en toen kon De beroemde bereninvasie van Sicilië niet ontbreken. Ik kwam deze al tegen toen ik nog bij Broese werkte, een klein boekje dat eruit ziet als jeugdliteratuur, maar bij de romans voor volwassenen lag. Bij de bibliotheek is het overigens wel een B-boek.

Toch denk ik dat dit boek meer tot zijn recht komt bij de volwassenen. Het is inderdaad een boek waarin beren een hoofdrol spelen, maar een groot deel van de betekenis van het verhaal gaat verloren als alleen kinderen het lezen.

Het boek is een klassiek verhaal over inbreuk op eigendom en verraad, maar het is ook een verhaal over wat het betekent om menselijk te zijn, wat decency is en waarom je beter een beer zou kunnen zijn.

Het is een diepzinnig verhaal waar veel meer bij komt kijken dan je in eerste instantie zou denken.

Daarbij wordt het verhaal ook nog ondersteund door superleuke tekeningen, die soms wel wat van het verhaal voorspellen door de niet zo strategische plaatsing, maar ze zijn wel erg schattig dus dat vergeef je ze dan ook weer snel 🙂

Zeker een aanrader!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s