Home » Recensies: Boeken » Recensie: Onafhankelijke Mensen

Recensie: Onafhankelijke Mensen

7615903. sy475

Auteur: Halldór Laxness
Titel: Onafhankelijke mensen
Genre: Literatuur, historische fictie
Taal: Nederlands
Jaar: 1934
ISBN: 9789044512779
Aantal pagina’s: 604
Gelezen: Juni 2020
♥♥♥

Omslagtekst:
Onafhankelijke mensen is een moderne IJslandse saga van ongewone kracht en schoonheid, waarin de bevolking van het noordelijke eiland wakker wordt geschud door de grootse beloftes van de twintigste eeuw.

Tegen de stroom in probeert de IJslandse schapenboer Bjart van het Zomerhuis zijn zelfstandigheid te handhaven. Na achttien jaar in dienst van een lokale rentmeester te hebben gewerkt, wil hij niets liever dan zijn eigen kudde schapen hoeden. Alles zet hij daarvoor op het spel, zelfs zijn eigen bestaan en dat van zijn naasten. Slechts één persoon ontziet hij: zijn stiefdochter Asta.

Recensie:
Dit was een boek dat ik oppakte toen ik op zoek was naar IJslandse literatuur voor onze reis. De auteur won een nobelprijs voor de literatuur en dus leek dit me een goede keus.

Het is een enorm dikke pil waarin Bjart van het Zomerhuis de hoofdrol speelt. Hij is een schapenboer op het platteland van IJsland en het enige dat hij wil, is onafhankelijk zijn. Hij wil zelfstandig zijn eigen schapen hoeden en hij heeft geen hulp of middelen van niemand nodig.

Ik vond het een mooi verhaal dat een goed inkijkje geeft in het IJslands leven op het platteland van de 20e eeuw. Het verhaal komt traag op gang en er gebeurt niet veel. Die sfeer is ook beeldend voor Bjarts leven, langzaam, zonder al te veel spannende dingen die er gebeuren. Wat dat betreft vind ik het verhaal goed geschreven omdat de setting en de schrijfstijl goed overeen komen.

Het was een mooi boek, maar ik denk niet dat ik hem opnieuw zal lezen, zeker omdat het zo’n dik boek is en er vrij weinig in gebeurt.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s