Home » Recensies: Boeken » Recensie: The Double

Recensie: The Double

826799

Auteur: José Saramago
Titel: The double
Genre: Literatuur
Taal: Engels
Jaar: 2002
ISBN: 9780099461654
Aantal pagina’s: 304
Gelezen: Mei 2020
♥♥♥♥

Omslagtekst:
Watching a rented video, Tertuliano Maximo Afonso is shocked to notice that one of the actors is identical to him in every physical detail. He embarks on a secret quest to find his double and sets in motion a train of events that he cannot control. Saramago’s novel explores the nature of individuality and examines the fear and insecurity that arise when our singularity comes under threat, when even a wife cannot tell the original from the imposter…

Recensie:
Ik ben fan van Saramago. Ik las de stad der blinden toen ik nog studeerde en het boek tegenkwam in het Saramago museum op een studiereis. Ik was gefascineerd en inmiddels heb ik meerdere boeken van hem gelezen en elke keer weer sta ik versteld van de manier waarop zijn brein werkte en de verhalen die hij bedacht.

In The Double bekijkt hoofdpersoon Tertuliano Maximo Afonso een film. Hij leidt een redelijk saai leven waar niet te veel spannende dingen gebeuren. Tot hij deze film huurt en zichzelf ziet in een van de achtergrondpersonages. Hij raakt compleet geobsedeerd en zijn nieuwe missie is het vinden van zijn dubbelganger.

Als lezer ga je mee van de ene bizarre situatie naar de volgende en je weet nooit wat er nu weer zal gebeuren en waar al dit heen zal leiden. Het brein van Saramago werkt in mysterieuze wegen zullen we maar zeggen.

Ik vond dit verhaal wat minder sterk dan andere boeken die ik van hem heb gelezen. Het is wat luchtiger en het probleem aan het begin van het verhaal is wat minder problematisch dan ik van hem gewend ben. Zoals een stad waarin iedereen opeens blind wordt. Maar toch vond ik dit een erg goed boek. Het is ook wel fijn dat deze niet zo zwaar was, en het blijft een sterk verhaal wat verre van voorspelbaar is.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s