Home » Recensies: Boeken » Recensie: Wij waren hier

Recensie: Wij waren hier

15729980

Auteur: Karen Thompson Walker
Titel: Wij waren hier
Genre: YA, sci-fi- dystopie
Taal: Nederlands
Jaar: 2012
ISBN: 9789021805900
Aantal pagina’s: 254
Gelezen: Mei 2020
♥♥♥♥

Omslagtekst:

Het nieuws kwam op een gewone zaterdag in oktober. Na het nieuws zou het leven nooit meer hetzelfde zijn, maar toch leek er aanvankelijk niets veranderd. De aarde was langzamer gaan draaien. Onmerkbaar. En de vertraging zette door. Elke dag, elke nacht duurde een beetje langer dan de vorige en algauw duurde een etmaal 26, 28, 32 uur. Julia en haar familie proberen zich, net als de rest van de wereld, aan te passen aan het nieuwe ritme. De school gaat dicht, mensen worden ziek en de natuur verandert. Is het einde van de wereld naderbij? Men klampt zich vast aan het alledaagse leven en gaat gewoon door – Julia wordt voor het eerst verliefd, haar ouders blijken ook maar normale mensen die ruziemaken en haar opa volgt zijn eigen weg. En iedereen houdt hoop!

‘Wij waren hier’ is een meeslepende en onvergetelijke roman over een gewoon meisje dat opgroeit in een bedreigde wereld.

Recensie:
Dit boek stond echt al jaren op mijn planken. Ik kocht het ooit bij een boekenfestijn maar had nooit echt de zin om het op te pakken. Tot corona neerstreek en ik alle boeken pakte die iets te maken hadden met plagen, quarantaines of natuurverschijnselen.

Dus was het eindelijk tijd om deze te gaan lezen. Het duurde even tot ik in het boek kwam. De schrijfstijl is wat trager dan ik gewend ben, maar toen ik eenmaal in het verhaal zat, deerde me dat niet meer zoveel.

Het is een interessant concept, een dystopie waarin de dagen steeds langer gaan duren. En wat dat dan met de wereld doet. Snel komen er twee kampen, mensen die gaan leven op de tijd die de klok aangeeft (24 uurs dagen, onafhankelijk van wanneer de zon opkomt of ondergaat) of leven volgens de regels van de zon. Als lezer ga je ook nadenken wat je zelf zou gaan doen in zo’n situatie en dat vond ik interessant.

Het boek is niet zozeer spannend wat betreft het verhaal van de hoofdpersoon, eerder het verhaal van de wereld is wat je als lezer interesseert. Hoe gaat dit verder, wat gaat er allemaal nog meer gebeuren, gaat het nog stoppen?

Ik heb het boek 4 hartjes gegeven omdat ik het een erg goed concept vond, een interessant idee met een goede uitwerking. Ik denk dat het origineel van dit boek beter zou kunnen zijn dan de vertaling, want het Nederlands was hier en daar nogal stroef. Ook als ik kijk naar de Engelse titel The age of miracles dan spreekt dat veel meer tot de verbeelding dan Wij waren hier.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s