Home » Recensies: Boeken » Recensie: Toil & Trouble

Recensie: Toil & Trouble

36426163

Auteurs: Tess Sharpe, Jessica Spotswood, Brandy Colbert, Zoraida Córdova, Andrea Cremer, Kate Hart, Emery Lord, Elizabeth May, Anna-Marie McLemore,  Tehlor Kay Mejia, Lindsay Smith, Nova Ren Suma, Robin Talley, Shveta Thakrar en Brenna Yovanoff
Titel: Toil & Trouble – 15 tales of women & witchcraft
Genre: Korte verhalen, fantasy
Taal: Engels
Jaar: 2018
ISBN: 9781335016270
Aantal pagina’s:
405
Gelezen:
Juli 2018 – Mei 2020
♥♥

Omslagtekst:
A young adult fiction anthology of 15 stories featuring contemporary, historical, and futuristic stories featuring witchy heroines who are diverse in race, class, sexuality, religion, geography, and era.

Are you a good witch or a bad witch?

Glinda the Good Witch. Elphaba the Wicked Witch. Willow. Sabrina. Gemma Doyle. The Mayfair Witches. Ursula the Sea Witch. Morgan le Fey. The three weird sisters from Macbeth.

History tells us women accused of witchcraft were often outsiders: educated, independent, unmarried, unwilling to fall in line with traditional societal expectations.

Bold. Powerful. Rebellious.

A bruja’s traditional love spell has unexpected results. A witch’s healing hands begin to take life instead of giving it when she ignores her attraction to a fellow witch. In a terrifying future, women are captured by a cabal of men crying witchcraft and the one true witch among them must fight to free them all. In a desolate past, three orphaned sisters prophesize for a murderous king. Somewhere in the present, a teen girl just wants to kiss a boy without causing a hurricane.

From good witches to bad witches, to witches who are a bit of both, this is an anthology of diverse witchy tales from a collection of diverse, feminist authors. The collective strength of women working together—magically or mundanely–has long frightened society, to the point that women’s rights are challenged, legislated against, and denied all over the world. Toil & Trouble delves deep into the truly diverse mythology of witchcraft from many cultures and feminist points of view, to create modern and unique tales of witchery that have yet to be explored.

Recensie:
Zoals bij veel verhalenbundels, heeft deze goede en slechte verhalen. Overall ben ik niet echt heel blij met deze bundel. Hoewel sommige verhalen echt tof waren, viel het merendeel me tegen. Veel verhalen zijn erg negatief en ik heb deze bundel niet gekocht om het ene na het andere verhaal over verkrachtingen te lezen. Ook is bij veel verhalen het heksenaspect minimaal, waardoor je je als lezer af vraagt of personages alleen maar bepaalde gifts hebben zodat het verhaal in deze bundel geplaatst kon worden, terwijl diezelfde gifts maar een minimale rol spelen in het plot. Een ander punt van kritiek is dat het bij korte verhalen belangrijk is dat ze op zichzelf staan, en ook dat was hier vaak niet het geval.

Ten slotte vond ik het niet echt een feministische bundel. Het was eerder feministische kritiek op een mannensamenleving, dan dat de vrouwen sterke feministen waren, en dat was erg jammer. Geen enkele van de heksen in dit boek deden me denken aan de sterke heksen die werden genoemd in de omslagtekst, zoals Willow of Sabrina.

Hieronder een korte recensie per verhaal. Maar ik zou deze bundel niet aanraden, er zijn veel betere boeken over heksen te vinden.

Tehlor Kay Mejia – Starsong ♥♥♥
Ik vond dit een leuk verhaal. Het was niet super bijzonder, maar ik vond het leuk om te lezen. Het hoofdpersonage was interessant, er zaten wat lijntjes in die het interessant maken en het las lekker vlot. Ik weet alleen niet zeker of ik vind dat dit verhaal in de bundel past. Het ging niet echt over hekserij. De hoofdpersoon is een astrologe (je kan je afvragen of dat iets met hekserij te maken heeft), maar dat was niet echt de essentie van het verhaal.

Andrea Cremer – Afterbirth ♥♥♥
Dit verhaal paste beter in het thema. Het is opgedeeld in de verhaallijn van de geboorte en stukjes uit een proces-verbaal. Dat vond ik origineel. Het was jammer dat dit een kort verhaal was, want het heeft potentie voor veel meer. Het leek ook eigenlijk meer een inleiding dan een op zichzelf staand verhaal. Het zou een goed eerste hoofdstuk zijn voor een boek…

Tess Sharpe – The heart in her hands ♥♥♥♥
Tot nu toe vond ik dit het beste verhaal uit de bundel. Het past goed in het thema en is origineel. Daarnaast is het een verhaal van een krachtige jonge vrouw die haar eigen keuzes maakt en zich niets laat opleggen. Zij past binnen de traditie van heksen zoals Willow en Sabrina.

Lindsay Smith – Death in the Sawtooths ♥♥
Ik moet zeggen dat ik een groot deel van dit verhaal alweer vergeten ben. Ik vond hem niet heel erg spannend, maar het is wel een afgerond geheel, wat je van veel verhalen uit deze bundel niet kan zeggen. Ik vond de rol van de protagonist wel interessant, hoe ze door de andere heksen wordt bekeken omdat ze een andere godin volgt dan zij. Het verhaal zelf was niet echt krachtig.

Brandy Colbert – The truth about Queenie ♥♥
Het eerste wat we opviel in dit verhaal: wat een belachelijke inleiding. Het heeft geen enkele link met de rest van het verhaal en leid het daarom ook niet goed in. Het lijkt bij een heel ander verhaal te horen.
Het verhaal zelf was wel oké, het las vlot en de personages waren, niet heel kleurrijk, maar wel interessant. Wederom was dit meer een eerste hoofdstuk dan een kort verhaal. Ik ben van mening dat een kort verhaal, net als een boek, een begin, midden en einde moet hebben, en misschien nog wel belangrijker: een plot. Ik begrijp niet zo goed waarom deze bundel zoveel verhalen bevat die niet op zichzelf lijken te staan.

Shveta Thakrar – The moonapple menagerie ♥♥
Dit verhaal, in tegenstelling tot de vorige, begint heel mooi. Het taalgebruik is heel poëtisch. Wat dan wel weer jammer was, was dat ik halverwege het verhaal de draad kwijt raakte en ik geen idee had wat er nu gebeurde. Als je verder leest, kom je wel weer een beetje in het verhaal, maar het plot is bijzonder zwak.
Daarnaast zijn de personages in dit verhaal eerder feeën dan heksen.

Robin Talley – The legend of Stone Mary ♥♥♥
Dit verhaal was beter. Het was een goed afgerond geheel en er blijven geen vraagtekens of losse eindjes over. Ik vond het een leuk verhaal dat goed was uitgewerkt. De acties van de personages waren helder en het verhaal riep vragen op waardoor je nieuwsgierig werd en verder ging lezen.

Nova Ren Suma – The one who stayed ♥♥♥
Dit verhaal was wel apart. De thematiek vond ik naar, al ben ik blij dat het niet gedetailleerd beschreven werd. Wel is het snel duidelijk waar het verhaal heen gaat en wat er met de vrouwen, de ‘us’ in het verhaal, is gebeurd. Daardoor weet je ook wat er met het meisje uit het verhaal gaat gebeuren (al kan je dat ook wel raden vanaf pagina één). Hoewel het verhaal een open einde heeft, is het wel afgerond. Het zou nog een vervolg kunnen hebben, al is het prima als die niet komt. Ik vond het niet echt een super boeiend verhaal, maar het was beter dan sommige andere verhalen uit de bundel.

Zoraida Córdova – Divine are the stars ♥♥♥
Ik vond dit wel een mooi verhaal.

Brenna Yovanoff – Daughters of Baba Yaga ♥♥♥♥♥
Deze vond ik echt heel leuk! Een verhaal over opkomen voor degenen die niet voor zichzelf opkomen en ‘heksen’ die straffen uitdelen. Misschien niet heel ethisch, maar ik vond het wel een erg sterk verhaal. De protagonist wist in het begin niet zeker wie ze is of welke kracht ze bezit, maar kracht heeft ze zeker en ze weet hem uiteindelijk ook goed te gebruiken. Een sterk verhaal met een bevredigend einde.

Kate Hart – The Well Witch ♥
Geen idee wat dit verhaal in deze bundel doet. Dit is geen feministisch verhaal over een krachtige heks, eerder het tegenovergestelde. Het heksenmotief was minimaal en het verhaal zegt helemaal niks, en was daarnaast ook nog eens behoorlijk negatief.

Jessica Spotswood – Beware of Girls with crooked mouths ♥♥♥
Deze was wat beter, het had tenminste een verhaal en een plotline. Het was wel een beetje tienerdrama en niet echt origineel, maar het was ten minste een verhaal en hij was leuk om te lezen.

Anna- Marie McLemore – Love Spell ♥♥♥
Dit verhaal vond ik wel lief. Het had een begin, midden en einde en zelfs nog een semi onverwachte wending. Het was een lief klein verhaal met een sympathiek hoofdpersonage en een mooie boom die een boodschap brengt.

Emery Lord – The Gherin Girls ♥♥♥
Wederom niet echt een sterk heksenmotief, geen magie, wel bepaalde gifts maar ik had niet het idee dat die heel veel toevoegden aan het verhaal. Ik vond het verhaal op zich wel leuk, het maakt je wel nieuwsgierig naar hoe het verder gaat. Het verhaal is wel goed geschreven en leest fijn.

Elizabeth May – Why they watch us burn ♥♥♥
Ik twijfel een beetje over dit verhaal. Wederom een erg negatief verhaal en tevens weinig hekserij. Dat meisjes beschuldigd worden van hekserij wil niet zeggen dat het boek ook echt over hekserij gaat, of wel?

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s