Home » Recensies: Boeken » Recensie: Burial Rites

Recensie: Burial Rites

16122081Auteur: Hannah Kent
Titel: Burial Rites
Genre: Historische fictie
Taal: Engels
Jaar: 2013
ISBN: 9781447233169
Aantal pagina’s:
338
Gelezen:
Februari 2020
♥♥♥♥

Omslagtekst:
Charged with the brutal murder of two men, Agnes Magnusdóttir has been removed to her homeland’s farthest reaches, to an isolated farm in northern Iceland, to await execution.

Horrified at the prospect of housing a convicted murderer, the family on the farm at first avoids Agnes. Only Tóti, a priest Agnes has chosen to be her spiritual guardian, seeks to understand her. As the winter months pass and Agnes’s death looms closer, the farmer’s wife and daughters learn there is another side to the sensational tale they’ve heard–but will their new knowledge be enough to save Agnes?

Hannah Kent makes real the saga of a doomed young woman who in the early nineteenth century became the last person to be publicly beheaded in Iceland. Rich with lyricism and startling in its revelations, Burial Rites evokes a dramatic existence in a distant time and place as it poses a heartbreaking question: How can one woman hope to endure when her life depends on the stories told by others?

Recensie:
Ik vond dit boek erg intrigerend! Toen we bezig waren met het plannen van onze reis naar IJsland (een reis waarvan ik hoop dat hij nog door kan gaan, maar waar ik me steeds minder zeker over voel…), ging ik zoals gewoonlijk op zoek naar boeken die zich daar afspelen of zijn geschreven door IJslandse auteurs. Ik kwam deze tegen en hoewel historische fictie meestal niet echt mijn ding is, klonk dit boek toch erg interessant.

En dat was het ook. Je leert echt wat meer over het leven in IJsland rond 1800 in de vorm van dit waargebeurde verhaal. De auteur zet het verhaal van Agnes uiteen en als lezer ga je mee in haar verhaal. Het is intrigerend en het is spannend, maar tegelijk ook triest om te zien hoe bepaalde keuzes worden gemaakt en wat er belangrijk lijkt te zijn in de samenleving.

Ik moest in het begin wel even doorbikkelen, maar dat komt vooral omdat ik de toon waar dit genre om vraagt niet gewend ben. Het is wat afstandelijker en informatiever, en ouder ook, omdat het zich afspeelt in 1800, dan wat ik normaal gesproken lees, maar toen ik daar eenmaal doorheen was, ging ik wel vrij snel door het boek heen. Het verhaal houdt je in spanning, als lezer wil je weten wat er is gebeurd en wat er gaat gebeuren en het is nog extra spannend als je je realiseert dat het gebaseerd is op een waargebeurd verhaal.

Ik ben van mening dat Hannan Kent het verhaal van Agnes prachtig en begrijpelijk heeft weergegeven en Agnes zo een stem heeft weten te geven in een oneerlijke wereld.

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s