Home » Recensies: Boeken » Recensie: The princess saves herself in this one

Recensie: The princess saves herself in this one

30075802Auteur: Amanda Lovelace
Titel: The princess saves herself in this one
Genre: Young Adult ‘poezië’
Taal: Engels
Jaar: 2016
ISBN: 9781532913686
Aantal pagina’s: 156
Gelezen: juni 2019

Omslagtekst:
Ah, life- the thing that happens to us while we’re off somewhere else blowing on dandelions & wishing ourselves into the pages of our favorite fairy tales.”

A poetry collection divided into four different parts: the princess, the damsel, the queen, & you. the princess, the damsel, & the queen piece together the life of the author in three stages, while you serves as a note to the reader & all of humankind. Explores life & all of its love, loss, grief, healing, empowerment, & inspirations.

Recensie:
Degenen die mij op Instagram volgen weten al dat ik me kapot heb lopen te ergeren aan dit boek. Dit boek werd geadverteerd als, of zo heb ik het althans opgevat, feministische sprookjes/gedichten. Geen van deze categorieën zijn van toepassing op deze bundel.

Het zijn geen sprookjes, de prinses is een metafoor die zo af en toe naar voren komt. Het zijn geen gedichten. Een enter na ieder woord geeft misschien het idee van de vorm van een gedicht, maar dat wil niet zeggen dat het een gedicht is. De vorm van een gedicht zorgt er juist voor dat bepaalde woorden meer nadruk krijgen, maar wanneer je telkens één woord op een regel hebt, heeft ieder woord nadruk en daardoor heeft niets nadruk en geen betekenis.

Feministisch is het ook niet. Om terug te refereren naar de titel, het lyrisch ik heeft haar abusive moeder verloren en ook haar zus, maar nu heeft ze een ‘hem’ die ervoor zorgt dat alles beter is. Ze wordt dus wel gered door een ‘prins’. Klinkt niet heel feministisch in mijn oren…

Er zitten wel mooie zinnen in de bundel. Ik had echter meer het gevoel dat ik door een tumblr pagina aan het scrollen was van een zestienjarig depressief meisje dat te veel naar Simple Plan luistert, in plaats van dat ik een ‘dichtbundel’ aan het lezen was.

Ik vind dit zo jammer, want ik was echt enthousiast over deze bundel. Feministische sprookjesgedichten klonk zo tof, maar helaas… Misschien moet ik toch vaker recensies lezen voordat ik boeken koop.

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s