Home » Recensies: Boeken » Recensie: Feminists don’t wear pink (and other lies)

Recensie: Feminists don’t wear pink (and other lies)

Feminists Don't Wear Pink (And Other Lies): Amazing Women on What the F-Word Means to ThemAuteur: Scarlett Curtis (e.a.)
Titel: Feminists don’t wear pink (and other lies)- Amazing women on what the f-word means to them
Genre: Essays, feminisme, YA
Taal: Engels
Jaar: 2018
ISBN: 9781984819178
Aantal pagina’s: 384
Gelezen: Maart 2019
♥♥♥♥

Omslagtekst:
A collection of writing from extraordinary women, from Hollywood actresses to teenage activists, each telling the story of their personal relationship with feminism, this book explores what it means to be a woman from every point of view.

Often funny, sometimes surprising, and always inspiring, this book aims to bridge the gap between the feminist hashtag and the scholarly text by giving women the space to explain how they actually feel about feminism.

Published in partnership with Girl Up, the UN’s women’s foundation, royalties will benefit the charity.

Curated by STYLE columnist and Pink Protest founder Scarlett Curtis, with some names still to be announced, contributors include:

Bridget Jones (by Helen Fielding) – Saoirse Ronan – Dolly Alderton – Karen Gillan – Alicia Garza – Jameela Jamil – Kat Dennings – Nimco Ali – Beanie Feldstein – Olivia Perez – Amika George – Evanna Lynch – Akilah Hughes – Tanya Burr – Grace Campbell – Alison Sudol – Kiernan Shipka – Elyse Fox – Charlie Craggs – Rhyannon Styles – Skai Jackson – Tasha Bishop – Lolly Adefope – Bronwen Brenner – Dr Alaa Murabit – Trisha Shetty – Jordan Hewson – Amy Trigg – Em Odesser – Emi Mahmoud – Lydia Wilson – Swati Sharma.

Recensie:
Een vriendin van me verzocht de bibliotheek om dit boek aan te schaffen en toen ik het voorbij zag komen, wist ik dat ik het ook moest lezen. De laatste tijd ben ik wat feministischer dan ik was en heb ik meer interesse in boeken zoals deze. Ik heb het idee dat er sowieso veel meer aandacht voor feminisme is, met de boeken die uitkomen en de films die worden gemaakt.

In ieder geval, dit boek bestaat uit een collectie essays en persoonlijke verhalen van feministische vrouwen. Bekende vrouwen, maar ook vrouwen van wie ik nog nooit gehoord had.

Ik vond het een sterke bundel. Er zitten veel goede stukken in die je aan het denken zetten over wat feminisme nu precies inhoudt, maar ook wat er mis is met de wereld. Soms zat er veel herhaling in en het boek is duidelijk gericht op de problemen in de Amerikaanse samenleving. Er worden problemen aangekaart die bij ons (gelukkig!) niet van toepassing zijn. Dat zet je wel aan het denken over dat het nog lang niet overal goed is. Bij ons overigens ook niet, maar het is wel fijn om te lezen dat we op sommige punten vooruit lopen op Amerika.

Het is een bundel waar je niet echt happy van wordt, logisch ook, maar hij zet wel aan tot actie. Ik raakte er gemotiveerd van en ik wil ook eigenlijk iets gaan doen om te helpen. De vraag is alleen waar te beginnen…

De meeste stukken vond ik dus erg goed, maar er zaten ook stukken in waar het naar mijn mening wat te ver ging. Er wordt een voorbeeld aangehaald over de Monty Pyton films, waarbij 6 blanke mannen de hoofdrol spelen. In een nieuwe film zou dat niet meer oké zijn, omdat ze een diverse cast zouden moeten hebben. Een van de Monty Python acteurs vond dit raar. Hij zei dat hij geen blanke man meer wilde zijn omdat hij werd aangezien voor alles wat er mis is met de wereld. Natuurlijk is het zo dat de blanke man bevoorrecht is, dat is het hele punt dat dit boek duidelijk probeert te maken. Maar een vrouw casten puur omdat ze een vrouw nodig hebben, is ook niet de bedoeling. Alsof je hokjes moet aanvinken in plaats van te kijken naar wie daadwerkelijk het beste is voor de rol.

Er zitten wat discutabele argumenten in sommige stukken, en dat laat ziet dat feminisme niet voor iedereen hetzelfde is. En dat is prima. Je hoeft het ook niet overal mee eens te zijn. Als je er maar over nadenkt, en dat is precies wat dit boek bereikt.

Advertentie

One thought on “Recensie: Feminists don’t wear pink (and other lies)

  1. Pingback: Girl Power! | Down the rabbit hole

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s