Home » Leeslijstjes » Girl Power!

Girl Power!

E2B29E7C-1CEF-48F3-B799-35A4BCA5EF10Vandaag is het internationale vrouwendag. Tijd voor wat girlpower, tijd voor wat feminisme! Ik heb nét Feminists don’t wear pink uit en we kunnen wel wat meer girlpower gebruiken. Tijd voor een lijstje van boeken die je vandaag kan lezen!

35502079Margaret Atwood – The handmaid’s tale
Dit boek kan uiteraard niet ontbreken op het lijstje. Een van mijn favoriete dystopieën van een van mijn favoriete auteurs. Ik heb al meerdere boeken van haar gelezen en stuk voor stuk zijn ze erg sterk. Ik zag haar ook afgelopen jaar bij de Nexus lezing, waar ze het had over klimaatverandering en over feminisme.
In de Handmaid’s tale hebben de (arme) vrouwen geen rechten meer. Offred, de hoofdpersoon, is een van de weinige vrouwen (handmaid’s) die nog kinderen kan baren en dat is vanaf nu haar enige doel in het leven, verder mag ze niks.
Dit boek hoort thuis in dit lijstje omdat het de minderwaardige positie die vrouwen bekleden extreem vergroot en zo laat zien hoe belachelijk dit is. Lees hier ook mijn recensie.

35817737Laura Steven – The exact opposite of okay
Een young adult boek waarin de hoofdpersoon seks heeft met meerdere jongens en hierdoor helemaal vernederd en afgemaakt wordt, terwijl de jongens er juist voor beloond worden. Het verhaal laat zien hoe krom de verschillen tussen jongens en meisjes zijn en is een pleidooi om dit te veranderen. Ik vond dit een heel erg sterk verhaal en ook zeker nodig in de tijd waarin we leven. Het is allemaal zo waar en door er een verhaal van te maken, worden je ogen nog eens geopend en zet het verhaal je aan het denken. Lees hier mijn recensie.

23513349Rupi Kaur – Milk and Honey
Ik noem dit boek vaak, tegenwoordig. Laatst ook al, omdat het toen over poëzie ging. Ik wilde voor deze post een divers lijstje, want ook dat is waar feminisme om gaat (diversiteit) en dus kon een dichtbundel niet ontbreken. De gedichten van Kaur zijn rauw, zeker in combinatie met de tekeningen en ook deze zetten je aan het denken. Velen geven je een onbehaaglijk gevoel en dat benadrukt nog eens hoe negatief de situatie is. Krachtig wat poëzie kan doen. Mijn recensie vindt je hier.

30075802Amanda Lovelace – The princess saves herself in this one
Dit lijstje is zowel aanraders als tbr voor mezelf, want deze heb ik nog niet gelezen. Ik heb hem inmiddels wel gekocht, maar ik heb nog niet echt zin gehad in poëzie de afgelopen tijd. Maakt dat sense? Soms moet ik er even voor gaan zitten. In ieder geval ben ik wel nog steeds super nieuwsgierig naar deze dichtbundel. Het zijn feministische sprookjes waarbij de prinsessen het heft in eigen handen nemen en niet gaan wachten op een sprookjesprins die hen komt redden. (althans, dat denk ik)

18521Virginia Woolf – A room of own’s own
In een lijstje met feministische boeken, kan Virginia Woolf natuurlijk niet ontbreken. Dit is wederom een boek dat ik zelf nog niet gelezen heb. Het is een literair essay, een heel dun boekje waarin Woolf bepleit dat iedere vrouw een eigen kamer zou moeten hebben, met een slot, waar ze in alle stilte en ruimte creatief kan zijn. Het is een van de grootste werken uit de wereldliteratuur en velen zijn het erover eens dat iedereen dit zou moeten lezen.

41569039Marie Lotte Hagen & Nydia van Voorthuizen – Damn, Honey
Eerder een feministisch pamflet dan een literair essay, en veel meer low key dan Virginia Woolf. Dit boek is eigenlijk ook een young adult en daarom erg toegankelijk. Marie Lotte en Nydia zijn boos. “Mannen en vrouwen zijn hier gelijkwaardig, dat staat in de wet. In Saudi-Arabië, dáár is het pas erg” zijn dingen die zij/wij vaker te horen krijgen. Maar er is nog steeds geen gelijkheid en in dit boek wordt simpel doch duidelijk uitgelegd wat er precies allemaal mis is. Een boekje dat je snel uitleest, je ogen opent en ervoor zorgt dat je iets wil gaan doen. Lees hier ook mijn recensie.

40174593Scarlett Curtis – Feminists don’t wear pink and other lies
Deze heb ik zelf echt net uit. Ik zal de recensie ook niet al te lang laten wachten. Het is een bundeling essays van bekende en minder bekende vrouwen over wat feminisme voor hen betekent. Ik vond het een erg krachtige bundel en hoewel er wat dingen in zaten die meer op Amerika gericht zijn dan op onze eigen samenleving, zitten er toch wel stukken in die je aan het denken zetten.
De recensie staat inmiddels online en je kan hem hier vinden!

Advertentie

2 thoughts on “Girl Power!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s