Home » Columns » Blijkbaar moet ik al mijn boeken weggooien?!

Blijkbaar moet ik al mijn boeken weggooien?!

11828092-F69B-41AB-BB32-2DC8BF99B6BD
De laatste tijd zie ik overal ineens dingen verschijnen over ‘ontspullen’. Blijkbaar zorgen te veel spullen in je huis voor rommel in je hoofd en moet je alles weggooien om zo tot rust te komen. Ik heb een abonnement op Flow Magazine en daar is dit ontspullen ook een onderwerp dat regelmatig terugkomt. Ik word hier altijd een beetje huiverig van. Sommige mensen zijn echte hoarders en kunnen zelfs geen lege chipszakken of wc rolletjes weggooien, maar zolang je dat niet doet, zie ik het probleem niet goed.

Ieder item bekijk je en dan vraag je aan jezelf of je er blij van wordt. Is dat niet zo, dan kan het de prullenbak in. Vaarwel stofzuiger! Ik heb genoeg dingen in huis waar ik niet per se blij van wordt, maar die toch wel echt handig zijn om te hebben. Bovendien geven sommige dingen je de ene keer meer plezier dan de andere keer.

Dat ontspullen een trend is, blijkt ook uit de nieuwe netflixserie Tidying up with Marie Kondo waarin opruimgoeroe Marie Kondo ons leert hoe we het best onze huizen kunnen opruimen. In aflevering vijf was de boekenkast in de buurt. Want als je alles moet opruimen, dan horen boeken daar ook bij. Volgens Kondo zou je niet meer dan 30 boeken in je huis moeten hebben.

She believes that if you have a lot of unread books or books you hang onto in the belief you will reread them one day, you should get rid of them. Kondo also suggests that if only parts of a book spark joy, readers might consider tearing out those pages. – Deseret News

Als je een boek leest en er zitten passages in waar je niet blij van wordt, moet je die pagina’s er maar uit scheuren, volgens Kondo’s boek. Wait, what? Blijkbaar mag je alleen boeken op je planken hebben waar je happy van wordt. Maar boeken zijn zoveel meer dan een middel om je blij te maken. Boeken zetten je aan het denken, geven je een beeld van andere tijden en locaties. Moeten we alle boeken over de Tweede Wereldoorlog dan maar weggooien omdat de verhalen te deprimerend zijn, en zo deze geschiedenis vergeten? Hoe zit het met alle boeken die misstanden aankaarten, ons laten zien dat vrouwen helemaal niet hetzelfde behandeld worden als mannen en dat racisme de wereld nog niet uit is. Moeten we dat dan maar negeren en vergeten?

Na een heftige discussie op social media, benoemde Kondo wel nog dat je er natuurlijk voor kan kiezen om meer dan 30 boeken in je bezit te hebben, want sommige mensen hebben liever een wat rommeliger huis. Maar wat is er rommelig aan boekenkasten vol boeken. Ze staan netjes tentoongesteld, tegen de muur aan en dat ziet er, als je het mij vraagt, juist hartstikke opgeruimd uit.

Nee, ik doe er niet aan mee, dat opruimen. Ik heb veel boeken en er zitten ook best wel wat boeken tussen die ik nog niet gelezen heb. Dat vind ik juist fijn, zo heb je altijd wat te kiezen om als volgende te lezen. Ik ga mijn boeken niet weggooien, want zoals Cicero al zo mooi zei:

A house without books, is like a body without a soul
– Cicero

En zo is het maar net.

Advertentie

One thought on “Blijkbaar moet ik al mijn boeken weggooien?!

  1. Volgens Kondo zou je niet meer dan 30 boeken in je huis moeten hebben. <- Klopt niet. Ze heeft gezegd dat ze dat zelf doet. En van het tearing out pages heeft ze gezegd dat ze dat zelf heeft geprobeerd maar dat ook niet helemaal werkte. Marie Kondo zegt alleen maar dat je goed moet kijken naar de spullen in je leven die je gelukkig maakt. Maken boeken je gelukkig dan hou je ze lekker. De discussie op twitter en veel artikelen klopte niet. Het is erg jammer dat het zo de ronde heeft gedaan. 😦

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s