Home » Recensies: Boeken » Recensie: It only happens in the movies

Recensie: It only happens in the movies

34564400Auteur: Holly Bourne
Titel: It only happens in the movies
Genre: YA contemporary, romance
Taal: Engels
Jaar: 2017
ISBN: 9781474921329
Aantal pagina’s: 410
Gelezen: februari 2019
♥♥♥♥

Omslagtekst:
Audrey is over romance. Since her parents’ relationship imploded her mother’s been catatonic, so she takes a cinema job to get out of the house. But there she meets wannabe film-maker Harry. Nobody expects Audrey and Harry to fall in love as hard and fast as they do. But that doesn’t mean things are easy. Because real love isn’t like the movies…

The greatest love story ever told doesn’t feature kissing in the snow or racing to airports. It features pain and confusion and hope and wonder and a ban on cheesy clichés. Oh, and zombies… YA star Holly Bourne tackles real love in this hugely funny and poignant novel. 

Recensie
Deze vond ik leuk! Ik kwam hem een tijdje geleden tegen in de bibliotheek en het leek me een leuke contemporary, dus heb ik hem snel geleend en gelezen.

Audrey heeft het wel gehad met romantiek. Haar relatie liep slecht af en haar moeder is gedumpt door haar vader, die vreemdging en ervandoor ging met een nieuwe vrouw, bij wie hij ook nog eens twee kinderen verwekte. Het verhaal begint wanneer Audrey bij bioscoop Flicker gaat werken, waar ze Harry ontmoet. En zoals het een romantische, contemporary YA betaamt, worden ze uiteindelijk verliefd, ook al waarschuwt iedereen Audrey dat ze niets met Harry moet beginnen.

Het verhaal is een beetje een cliché liefdesverhaal, maar het las heel vlot en vanaf de eerste pagina zat je in het verhaal. Audrey is een personage met wie je je gemakkelijk kan identificeren. Een fijn, niet al te moeilijk boek dat je lekker snel uit hebt. Voor het grootste deel van de tijd dat ik het boek aan het lezen was, was het boek voor mij drie sterren waard. Een leuk verhaal, maar niet heel bijzonder.

Films zijn een belangrijk element in dit verhaal. Audrey werkt in de bioscoop waar Harry ook werkt, zij is actrice, hij filmmaken en samen maken ze een zombiefilm. Dat vond ik een leuk onderdeel in dit boek. Daarnaast doet Audrey onderzoek naar romantische films voor een schoolvak. Omdat ze zo pessimistisch is over romantiek en liefde, doet ze onderzoek naar hoe nep alle romantische komedies zijn. De stukjes uit haar onderzoek staan aan het begin van ieder hoofdstuk. Ze zijn meer dagboekachtig geschreven dan onderzoeksgericht, maar dat maakt niet zoveel uit. In ieder geval, op een gegeven moment houdt ze een enquête waarin ze mensen vraagt naar hun favoriete kissing scene, omdat dat altijd een belangrijk element is bij romantische films. En hoewel dit boek natuurlijk fictief is en de auteur hier hoogstwaarschijnlijk geen echt onderzoek naar gedaan heeft, was het wel iets wat me aan het denken zette. Want als lezer ga je ook denken aan romantische zoenscenes uit films. Audrey merkte op niemand in haar onderzoekje een lesbische scene beschreef, en slechts één iemand een scene met twee zoenende mannen. Ik ging bij mezelf nadenken, en kwam tot brokeback mountain, maar ik kan me niet echt veel romantische films herinneren waarin het niet ging om een heteroseksueel stel. Wat eigenlijk best wel triest is… Ik vond het interessant dat dit boek me aan het denken zette over dit onderwerp.

Daarnaast vond ik het einde heel erg goed. Ik zal het niet verklappen, want spoilers, maar het past helemaal bij Audrey en bij dit verhaal, en dat was erg goed uitgewerkt. Het was een originele twist aan de romantische YA boeken, en dat vond ik erg leuk. Uiteindelijk bleek het boek dus beter dan een average drie sterren romance.

Advertentie

2 thoughts on “Recensie: It only happens in the movies

  1. Ik ben eigen geen groot fan van contemporary boeken, maar deze is toch op mijn verlanglijstje terecht gekomen. Ik heb al zoveel goeds gehoord over It Only Happens In The Movies!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s