Home » Recensies: Boeken » Recensie: Neem de titel serieus

Recensie: Neem de titel serieus

41761211Auteur: Rodaan al Galidi
Titel: Neem de titel serieus
Genre: Poëzie
Taal: Nederlands
Jaar: 2018
ISBN: 9789491921490
Aantal pagina’s: 76
Gelezen: december 2018
♥♥♥♥

Omslagtekst:
‘Neem de titel serieus’ is een ode aan psychisch zieken en een troost voor losers. In deze dichtbundel laat Rodaan Al Galidi zien dat we allemáál psychisch ziek zijn, in een psychisch zieke wereld – en dat we allemaal doen alsof we het niet zijn. Ook dat ‘doen alsof’ is een psychische ziekte. Rodaan Al Galidi gaat daarmee in ‘Neem de titel serieus’ steeds verder, tot hij zelfs een adelaar als psychisch ziek bestempelt, en laat zien dat onze manier van denken reden genoeg tot een gedwongen opname is geworden.

Naast thema’s als liefde en eenzaamheid, die Rodaan Al Galidi vaak terug laat komen in zijn gedichten, gaat deze bundel vooral over relaties. De relatie van de ene mens tot de andere, van de mens tot zijn ouder, tot zijn familie, tot de maatschappij, tot de wereld. Van de mens tot zichzelf, van het hoofd tot het hart, van de droom tot de nachtmerrie. En dat alles ook vooral andersom.
‘Neem de titel serieus’ geeft een poëtische dimensie aan iets wat helemaal niet poëtisch is: het dagelijks leven.

Recensie
Ik zag dat iemand deze bundel een lage score had gegeven op Goodreads omdat het geen gezellige gedichten zijn. Maar gedichten hoeven niet altijd gezellig te zijn – de meeste zijn dat ook niet. Als alles helemaal perfect gaat, heb je niet zoveel te vertellen. In ieder geval klopt het dat deze bundel niet heel gezellig is. Maar hij is wel heel erg goed.

Ik kocht deze bundel op de Nacht van de Poëzie waar ik Rodaan Al Galidi zijn gedichten zag voordragen. Zijn gedichten kwamen aan. De een grappig, de ander serieus en zijn manier van voordragen was heel sterk. Maar ook op papier komen de gedichten goed over. Ze gaan over de innerlijke mens, onze gedachten en onze relatie met de wereld en laten zien dat alles en iedereen een psychische ziekte heeft. De vraag is wat dat betekent voor de wereld – een vraag waar de lezer zelf over na kan gaan denken.

De gedichten in deze bundel zijn diepgaand en zetten je aan het denken. Ze vragen er om om vaker gelezen te worden, en dat zal ik zeker ook gaan doen. Je moet er een beetje voor werken, maar dat is juist wat zo krachtig is aan poëzie. Gedichten komen hard aan, maar blijven ook hangen omdat ze om je aandacht vragen.

Ik vond dit een hele goede bundel en ik ben nieuwsgierig naar ander werk van deze dichter.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s