Home » Leeslijstjes » Poëzieweek: Favorieten

Poëzieweek: Favorieten

7451ad4f-de40-41f1-8634-049478014a27Vandaag begint de poëzieweek! Een goede manier om wat toffe dichtbundels eens extra in het zonnetje te zetten. Deze week zullen er wat van mijn favoriete gedichten en recensies van dichtbundels online komen, maar nu is het eerst tijd voor een overzichtje van mijn favoriete dichtbundels!

2765151


Bart Moeyaert – Verzamel de liefde
De docenten in mijn master waren groot fan van Bart Moeyaert en ook het jeugdliterair tijdschrift Literatuur zonder leeftijd wijdde een themanummer aan deze dichter. Twee jaar geleden zag ik hem optreden op de Nacht van de Poëzie en daar kocht ik dit kleine glitterende boekje. Een dichtbundel die glittert, wat wil je nog meer?
Het is een kleine bundel vol grootse gedichten. Ze zijn stuk voor stuk prachtig en komen echt binnen. Een van mijn favorieten! (klik)

22181611
Denis Thériault – The peculiar life of a lonely postman
Ik ben groot fan van dit boek! Het is niet zozeer een dichtbundel maar eerder een verhaal dat bijzonder poëtisch geschreven is en haiku’s bevat. De taal in dit boekje is zó prachtig en ook de haiku’s laten je even zwijgen.
Het verhaal gaat over een postbezorger die gedichten leest in de post die hij bezorgt. Hij wordt verliefd op de gedichten en op de vrouw die ze schrijft. Een heerlijk romantisch verhaal, geschreven in prachtige poëtische taal, met de nodige gedichten tussendoor. (klik)

18719785Thomas Möhlmann – Waar we wonen
Wederom een bundel die ik met 5 hartjes heb beloond. Een prachtige bundel die ik heb mogen lezen voor de leesclub een perfecte dag voor literatuur. De gedichten in deze bundel zijn heerlijk poëtisch met als overkoepelend thema thuis. Of dat nu een locatie of een persoon is. Over je thuis voelen, over jezelf zijn en over vrij zijn. De gedichten zijn stuk voor stuk pareltjes en verdienen het om door een groot publiek gelezen en bewonderd te worden.
(Klik)

Rupi Kaur – Milk and Honey
Milk and HoneyDit boekje is best wel oververtegenwoordigd maar ik vond toch dat het een plek verdiende in dit lijstje. Hoewel ik deze ‘slechts’ 4 hartjes heb gegeven, in tegenstelling tot de boeken die ik hierboven noemde, kan hij niet ontbreken. Milk and Honey is een bundel vol met korte krachtige gedichten die je raken. Het is een feministische bundel en naast gedichten heeft het boekje ook tekeningen, die het helemaal afmaken.
De enige kleine kanttekening die ik heb, is dat veel gedichten eerder motto’s of boodschappen zijn. Kun je één enkele zin een gedicht noemen? Dit laat ik even in het midden, want anders wordt dit zo’n ‘wat is poëzie’ post en dat was niet helemaal de bedoeling. In ieder geval is dit een sterke feministische bundel, zeker een aanrader voor wie van feministische literatuur houdt.
(klik)

17607445

Jaap Robben & Benjamin Leroy – Als iemand ooit mijn botjes vindt
Een van de vormen van poëzie die ik het leukst vind, zijn jeugdgedichten. Joke van Leeuwen, Edward van de Vendel en Jaap Robben zijn mijn favorieten. Deze bundel is bedoeld voor de jeugd, maar ook voor volwassenen is hij hartstikke leuk. Jaap Robben tovert oude woorden om tot fantasiediertjes en met de tekeningen van Benjamin Leroy komen ze echt tot leven. Een hele leuke en schattige bundel!
(Klik)

Houden jullie van poëzie? Wat zijn jullie favoriete dichters?

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s