Home » Recensies: Boeken » Recensie: On the go

Recensie: On the go

30742759Auteur: Rens Kroes
Titel: On the Go: 49 nieuwe powerfood recepten van Rens Kroes
Genre: Kookboeken, non-fictie
Taal: Nederlands
Jaar: 2016
ISBN: 9789000352562
Aantal pagina’s: 143
Gelezen en uitgeprobeerd in: Januari 2019
♥♥

Omslagtekst:
Op veler verzoek komt Rens Kroes, bekend van Powerfood en Powerfood – Van Friesland naar New York nu met heerlijke meeneemgerechten. Ontbijtjes on the go; inspiratie voor je lunchtrommel; heerlijke salades voor bij een zomerse picknick; zalig zoet voor na je work-out: On the go biedt je 49 powerfoodrecepten die goddelijk smaken, goed voor je zijn én makkelijk zijn mee te nemen.

Bovendien laat Rens zien welke trommels, bakjes en potten handig zijn voor het vervoeren van je smoothies, salades en snacks. Zij geeft tips over bewaren, invriezen en voorbereiden. Sunday preppen, de avond ervoor of op het laatste moment, je bent nu altijd voorbereid. Rens Kroes laat met dit boek zien dat een gezonde lifestyle – ook als je het druk hebt – niet heel ingewikkeld hoeft te zijn.

Recensie:
Goede voornemens zijn een ding. Goed, ik was er dit jaar (vorig jaar?) wat vroeg mee begonnen. Bij de Flow zat een handig schriftje waarin je je doelen voor het nieuwe jaar kon opschrijven. Niet echt voornemens, want die zijn gedoemd te mislukken, maar eerder doelen voor het komende jaar. ‘Dit jaar is voor muziek’, bijvoorbeeld. Dit jaar ben ik heel cliché want ik wil eigenlijk wel meer gaan sporten en gezonder gaan eten (among other things, dat schriftje is best wel goed gevuld ondertussen). Ik ontbijt namelijk bijna nooit en ik vind het moeilijk om van chips af te blijven. Daarnaast ben ik brood echt heel erg beu en ben ik al een tijdje op zoek naar alternatieven voor de lunch. Dit boekje leek me een goede stap in die richting.

Het is een klein, handzaam boekje met rode pagina’s, wat ik dan weer erg leuk vind. Een boekje voor de fans van andere boeken van Rens Kroes, maar ik moet zeggen dat ik tot voor kort nog nooit van haar had gehoord. Blijkbaar is ze de zus van Doutzen. Hopelijk heeft ze niet alleen kans gekregen om boeken te publiceren slechts omdat ze de zus van een bekend iemand is.

Afijn, het is dus een klein boekje dat er op het eerste gezicht handig en inspirerend uitziet. Er worden veel ingrediënten gebruikt die ik niet kende of zelf niet veel gebruik, zoals mejdooldadels en chiazaad, maar dat hoeft geen probleem te zijn. Leuk om nieuwe dingen te ontdekken! Er zijn verschillende soorten recepten, zoals ontbijt, lunch, hapjes en drinken en bij ieder recept staat wanneer je het kunt maken. Sunday prepping voor als het wat meer tijd kost, day before voor wat je ’s avonds kunt maken om de volgende dag mee te nemen en last minute voor de supersnelle gerechtjes die je klaar kunt maken voor je naar je werk gaat. Super handig! En mijn boek zit inmiddels al helemaal vol met plakbriefjes voor alle recepten die ik wil uitproberen. Daarnaast is het boek mooi vormgegeven met prachtige foto’s. Sowieso staat er van ieder gerecht een foto is (wat nog lang niet bij alle kookboeken het geval is, maar ik vind dat toch wel echt een must) maar ook bevat het foto’s van Rens zelf. Ik zie op goodreads dat mensen dit onnodig vinden, en ik zie ook niet helemaal de reden ervan, maar het stoort niet.

Vol goede moed ging ik wat receptjes proberen. Hierbij mijn ervaringen:

Coffee Muffins ♥
Sunday prepping, voor als je geen tijd hebt voor je bakje koffie in de ochtend, gezonde muffins met koffie erin. Nu staat er op werk een koffiezetapparaat dus zit ik niet vaak zonder, maar een muffin als ontbijt klinkt me wel echt als muziek in de oren. Veel vreemde ingrediënten. De mejdooldadels kon ik niet vinden dus heb ik normale dadels gepakt. Je moet ze mixen in een keukenmachine. Die heb ik niet, maar meestal werkt een blender of een mixer ook. Dat was dus echt niet te doen en het schoonmaken van beide apparaten was ook geen pretje. Daarnaast moet er espresso in. Ik heb alleen een ouderwets koffiezetapparaat. Extra sterke koffie, dan maar. Moet werken. Het chiazaad moet je weken in water en dan wordt het een vreemde kikkerdril-achtige substantie. Ik begin toch mijn twijfels te krijgen bij dit recept, maar ik zet door en bak ze in de oven. Volgens Rens ruiken ze goddelijk, volgens vriendlief ruiken ze naar bah, koffie en ikzelf vind ze een beetje vreemd ruiken. Gisteren heb ik er eentje meegenomen naar werk als ontbijt, maar geen succes. De koffie proef ik niet (volgende keer toch iets sterker zetten), en de eerste hap is eigenlijk alleen maar dadelsmurrie, wat ik niet zo lekker vind. Geen succes. Ik ga proberen het recept aan te passen en de dadels te vervangen door krentjes, wat meer koffie te gebruiken en misschien nog wat melk of honing toe te voegen.

Homemade chips (dit verdient niet eens één hartje)
Zelfgemaakte chipjes, een simpel gerechtje waarbij je alleen zoete aardappel, tijm, zout, peper en kokosolie nodig hebt. Ik heb het vervangen door normale aardappel met rozemarijn, want dat leek me een lekkere combinatie en ik ben geen grote fan van zoete aardappel.
Ik was erg enthousiast over dit recept. Want zoals ik al zei, het is moeilijk om van de chips af te blijven. Deze zijn een stuk gezonder en wellicht een goed (en goedkoper) alternatief. Ze zijn vrij snel en simpel gemaakt, maar dan moeten ze de oven in. Als je een klein oventje hebt, heb je echt wel 6 ladingen nodig om ze te bakken. En ze duren 20-30 minuten dus dan ben je eigenlijk wel heel de dag bezig.
Ze smaken wel echt súper lekker. Een heel fijn alternatief. Ik stop ze in een bakje omdat ik niet alles gelijk op wil eten. De volgende dag wil ik er een paar proberen, en ze zijn zacht geworden, en plakkerig. Bah. Die zijn niet lekker meer! Ik kijk het recept erop na of ik ze in de koelkast had moeten bewaren, maar er staat simpelweg dat ze in een bakje een week lang houdbaar zijn. Mooi niet dus! Heel jammer, want ze waren wel erg lekker…
0cab356c-dda6-46a8-956b-51995bb3efe0Bananenmousse ♥♥♥♥
Dit is wel een heerlijk ontbijtje! Ik moet zeggen dat ik het recept wel wat heb aangepast. Er moesten namelijk wéér dadels in en dat vond ik de vorige keer nu niet zo’n succes. Ze zijn onmogelijk om te blenden en ik vind ze niet zo lekker. Mijn alternatief: krentjes! Daarnaast moest er eigenlijk ook nog een avocado in, maar daar ben ik niet weg van, dus die heb ik overgeslagen.
Dit is een day before recept. Het is snel gemaakt; je gooit alles in de blender en daarna in een potje of bakje en de volgende dag heb je een lekker ontbijtje. Hoewel het veel meer naar aardbeien smaakt dan naar banaan (en bevroren aardbeien ook niet heel gemakkelijk te mixen zijn), vind ik dit receptje wél geslaagd. Het is lekker zoet, en heel erg vullend. Het recept is eigenlijk bedoeld voor twee porties. Ik heb het in één grotere pot gedaan omdat ik simpelweg geen kleinere had en ik bewaar hem op werk dan in de koelkast. Ik denk echter dat ik er wel meer dan 2 ochtenden van kan eten, omdat het vrij machtig is. Ik hoop dat het ook zo lang houdbaar blijft.

Bosvruchtenmuffins ♥
Hm… nee…  Ook hier heb ik het recept moeten aanpassen omdat er wéér dadels in moesten. Maar zelfs met krentjes vond ik deze muffins niet echt lekker. Ze zijn vrij hard, terwijl ik mijn muffins liever luchtig heb en redelijk smaakloos. Tot je daadwerkelijk een bosbes in je hap hebt, dan is het een beetje zuur. Niet echt een succes.

Ik weet het niet met dit boekje. Twee van de vier recepten die ik heb geprobeerd waren gewoon echt niet goed, een vond ik niet lekker en er was er maar eentje die wel succesvol was. Al had ik een recept voor aardbeienbananenmousse ook wel zelf kunnen bedenken. Aangezien ik het boekje heb, zal ik wellicht nog wat meer dingen proberen (andere dingen dan muffins, in ieder geval), maar ik zou hem niet aanraden om te kopen.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s