Home » Recensies: Boeken » Recensie: Jinxed

Recensie: Jinxed

38927436Auteur: Amy McCulloch (ook bekend als Amy Alward)
Titel: Jinxed
Serie: Jinxed #1
Genre: Young Adult, Sci-fi
Taal: Engels
Jaar: 2018
ISBN: 9781471176906
Aantal pagina’s: 323
Gelezen: September 2018
♥♥♥♥

Omslagtekst:
Lacey Chu has big dreams of becoming a companioneer for MONCHA, the largest tech firm in North America and the company behind the  “baku” – a customisable smart pet that functions as a phone but makes the perfect companion too. When Lacey finds out she hasn’t been accepted into Profectus – the elite academy for cutting edge tech – it seems her dreams are over. Worst of all, rather than getting to choose one of the advanced bakus, she’s stuck with a rubbish insect one.

Then, one night, Lacey comes across the remains of an advanced baku. Once it might’ve been in the shape of a cat but it’s now mangled and broken, no sign of electronic life behind its eyes. Days of work later and the baku opens its eyes. Lacey calls him Jinx – and Jinx opens up a world for her that she never even knew existed, including entry to the hallowed halls of Profecus. Slowly but surely, Jinx becomes more than just a baku to Lacey – he becomes her perfect companion. But what is Jinx, really? His abilities far surpass anything written into his code or built into his motherboard. He seems to be more than just a robotic pet. He seems … real.
Recensie:
Ik kwam dit boek tegen toen ik het lijstje maakte van nieuwe releases in augustus. Het leek me super leuk. Het thema van robotische dieren klonk echt heel gaaf. Dus redelijk snel bestelde ik het bij The Book Depository en ik kon niet wachten om erin te beginnen.

Toen ik in het boek begon, zat ik gelijk in het verhaal. Het is interessant geschreven, Lacey is een goed neergezet personage en komt geloofwaardig over. Ze heeft haar eigen motivaties en het is duidelijk waarom ze de keuzes maakt die ze maakt. Je kunt je goed in haar inleven.

Jinx, haar baku is echt heel erg leuk. Hij is niet helemaal gehoorzaam zoals een baku zou moeten zijn (wat het onderwerp is van het boek) en dat maakt het leuk en onvoorspelbaar. Het thema van de baku vind ik echt leuk. Het zijn robotische dieren die functioneren als telefoons en computers. Je krijgt je e-mail en smsjes binnen op je diertje en zorgt er zo voor dat je met de wereld in contact blijft.

Ik vond het een erg origineel verhaal. Het plot en het idee van de baku is nieuw en verfrissend, en past helemaal bij onze tijd, waar we vastgegroeid lijken te zijn aan onze telefoons. Door het hebben van een elektronisch huisdier, die overal mee naartoe gaat, wordt dit opgelost. Wat ik wel gek en jammer vond, was dat de baku de rol ingenomen lijken te hebben van normale huisdieren, en dat vind ik wel zielig.

Ik vond het begin van het verhaal erg spannend. Zeker ook omdat het zo origineel is, wil je graag weten wat er verder allemaal gebeurd. Lacey wil graag naar profectus, de school waar je wordt opgeleid tot engineer en een carrière als Baku maker in het verschiet ligt. Als lezer wilde ik ook dat ze daar toegelaten werd, omdat ik hoopte dat we zo nog meer inzicht kregen in de baku, de wereld en de technologie die allemaal mogelijk is. Dat laatste vond ik helaas wat tegenvallen. Het middenstuk van het verhaal speelt zich af op de school, maar waar het eigenlijk meer om gaat, zijn de baku battles. Ik zal hier verder niet te veel over zeggen, want spoilers, maar het deed mij heel erg denken aan het boek Warcross van Marie Lu. Een beetje te veel, eigenlijk. De originaliteit van de Baku werd in het daglicht geplaatst van het boek van Marie Lu. Ik vraag me af of dit een bewuste keuze van de auteur is geweest, omdat Warcross zo populair was. Ik vind het jammer, want dit maakt het verhaal minder origineel. Om eerlijk te zijn, boeide die hele baku battles me ook niet zo, en het middenstuk van het boek vond ik dan ook een stuk minder spannend.

Gelukkig was dat alleen het middenstuk, want op een gegeven moment (driekwart van het boek, denk ik), gebeurde er iets waardoor er weer meer vaart in het verhaal kwam. Toen werd het een stuk spannender en heb ik het vrij snel uitgelezen.

Concluderend geef ik het boek 4 sterren. Ik vond het verhaal origineel en de baku heel erg leuk. Lacey is een goed neergezet personage en het verhaal heeft een spannend einde. Ik vond dus alleen het middenstuk wat minder, omdat het naar mijn mening te veel leek op warcross. Ik ben benieuwd wat het volgende deel voor ons in petto heeft, want het verhaal is nog niet afgelopen…

Lees ook: Recensie: The Potion Diaries (van dezelfde auteur)
Lees ook: Recensie Warcross

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s