Home » Recensies: Boeken » Recensie: Damn, honey!

Recensie: Damn, honey!

41569039Auteurs: Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen
Titel: Damn, honey
Genre: Feministisch pamplet, non-fictie
Taal: Nederlands
Jaar: 2018
ISBN: 9789463498029
Aantal pagina’s: 92
Gelezen: September 2018
♥♥♥♥

Omslagtekst:
“Mannen en vrouwen zijn hier gelijkwaardig, dat staat in de wet. In Saudi-Arabië, dáár is het pas erg. Wees blij dat je nageroepen wordt. Vrouwen doen het zichzelf ook wel een beetje aan, hè? Zo zit de maatschappij nu eenmaal in elkaar. Het was maar een grapje, daar hoef je niet zo serieus op te reageren, hoor. Mannen hebben het ook zwaar.”

Damn, honey.

Je flappen moeten verbergen. Alle ballen in de lucht kunnen houden. Zonder relatie niet compleet zijn. Dat seks om de man draait. Dat het je eigen schuld is als je nageroepen wordt.

Marie Lotte en Nydia zijn er klaar mee. In dit pamflet schoppen ze deze misvattingen dan ook graag voor je onderuit. Ondersteund door hun eigen ervaringen roepen zij iedereen op om eens na te denken over de wereld om je heen en om vooral te doen waar je zelf zin in hebt.

Voor alle moeders, oma’s, vriendinnen, collega’s, jonge meisjes en alle andere vrouwen. En ook voor henzelf.

Recensie:
Een tijdje geleden kwam het boek Sexy but tired but sexy uit van Jamie Li. Een of andere vlogster met wel een héél ouderwets en sexistisch mensbeeld. Op het boek kwam veel kritiek en dat is ook niet zo gek. Jamie Li is van mening dat je ten alle tijden je ‘lelijke’ lichaamsdelen moet verbergen en er altijd, maar dan ook altijd sexy uit moet zien. Als je een lelijk lijf hebt, en je wil met iemand naar bed, nee, verbetering: iemand wil met jou naar bed (want je moet altijd ja zeggen en wat je zelf wil, maakt niet uit), moet je je maar verbergen in een grote trui of onder de dekens. Als je moet gaan bevallen moet je er voor zorgen dat je nagels perfect gelakt zijn. Je moet trots zijn als iemand je nafluit en, als je geen zin hebt, moet je maar gewoon zin maken, want mannen kunnen er ook niks aan doen dat ze konijnen zijn.

Behoorlijk ouderwets, seksistisch en ronduit beledigend, dus. Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen vonden dat ook, en schreven als reactie dit boekje. Ze vertellen hun eigen ervaringen en laten zien wat er mis is met de opvattingen van Jamie Li.

Ik vond dit boekje erg sterk en ik ben van mening dat iedereen dit zou moeten lezen. Want het is rauw en eerlijk en zegt waar het op staat. Veel vrouwen hebben een negatief zelfbeeld. We zijn geïndoctrineerd met bepaalde ideeën (grijs haar moet je verven, als je te dik/te oud bent mag je niet in een badpak en alles wat lelijk is moet verborgen blijven) en dat begint volgens Marie Lotte en Nydia al heel vroeg. Als een moeder niet mee gaat zwemmen omdat ze niet in een badpak durft, geeft dit al een beeld aan het kind (je moet een bepaald figuur hebben om in een badpak te kunnen). Zo sluipen er onbedoeld allerlei oordelen in ons hoofd, tot we niet meer beter weten. Ik had er nog nooit zo over nagedacht, maar na het lezen van dit boekje ben ik er op gaan letten. Hoe vaak andere mensen (vooral vrouwen) niet veroordeeld worden op hun gewicht, kleding, make-up, haar of wat dan ook. Laatst was ik in de Primark bij de paskamers en daar waren een moeder en een dochter (ik denk dat het meisje een jaar of 16 was) samen in de paskamer. Keer op keer was het meisje haar moeder aan het geruststellen, want die vond zichzelf te dik. Ze had maatje 36 maar in de spiegel zag ze er zó dik uit, vond ze zelf. Om de een of andere reden is dat de grootste nachtmerrie van veel vrouwen. Damn, honey pleit voor een positiever zelfbeeld. Wat maakt het uit welke maat je hebt. Doe gewoon waar je zelf zin in hebt en laat je geen regels opleggen door anderen.

En dat geldt niet alleen voor uiterlijk, maar voor alles. Een andere belangrijk onderwerp in het boek is seks. Ook daar stellen Marie Lotte en Nydia dat je vooral moet doen wat je zelf wil (jij en je partner, natuurlijk, je moet hem/haar ook geen dingen opleggen, dat is nu juist het hele punt) en ook dat je je als vrouw niet hoeft te schamen voor je eigen seksualiteit.

Een positief pleidooi, dus. En dat is hard nodig ook. Dit boekje opent echt je ogen en zet je aan het denken. Voor mij was heel veel herkenbaar en ik denk dat dat voor veel vrouwen geldt.

Het enige minpuntje (en tevens wellicht een kleine waarschuwing), was dat er in het boekje nogal veel gefocust werd op seks. Dat vond ik geen probleem, want daar zijn veel misvattingen over en past perfect in dit pleidooi. Maar er was (okay, fair, het was maar één pagina) een pagina met een soort handleiding voor een bepaalde seksuele handeling en dat had voor mij nu niet gehoeven. Het was een beetje ongemakkelijk.

Verder, echt een topboekje en je hebt eigenlijk geen reden om het niet te lezen. Het is 92 pagina’s en kost maar 5 euro. Perfect om dus iedereen in je omgeving cadeau te doen, want het is nodig en we moeten opvattingen zoals die van Jamie Li heel snel de wereld uit helpen.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s