Home » Recensies: Boeken » Recensie: Juliette of het geluk van boeken

Recensie: Juliette of het geluk van boeken

40776813Auteur: Christine Féret-Fleury
Titel: Juliette of het geluk van boeken
Genre: Roman, fictie
Taal: Nederlands
Jaar: 2018
ISBN: 9789402701524
Aantal pagina’s:
176
Gelezen: Augustus 2018
♥♥♥♥

Ik wil uitgeverij HarperCollins Holland bedanken voor dit recensie exemplaar!

Omslagtekst:
Het leven van Juliette, een jonge en dromerige Parisienne, is saai en voorspelbaar. Haar uitlaatklep: boeken. Elke dag op weg naar haar werk gebruikt ze haar tijd in de metro om te lezen. Soms observeert ze de mensen om zich heen, die net als zij in verhalen verdiept zijn. Het oude vrouwtje dat langzaam bladert. De man met de insectenencyclopedie. Een vrouw die altijd precies op pagina 247 in huilen uitbarst. Het fascineert Juliette wat boeken met mensen doen.

In een opwelling besluit ze op een dag twee haltes eerder uit te stappen. Daar ontmoet ze Soliman, een vereenzaamde man die zich omringt met boeken. Hij is ervan
overtuigd dat verhalen levens kunnen veranderen… als ze maar bij de juiste persoon terechtkomen. Door hem wordt Juliette een professionele bookcrosser, iemand die
boeken brengt bij mensen die ze goed kunnen gebruiken. En zo begint de missie die niet alleen het leven van Juliette, maar ook dat van vele anderen kleur zal geven.

Recensie:
Ik kreeg dit boek binnen in een prachtige hardcover (zonder papieren omslag, maar gewoon, de kaft gedrukt op de kaft, precies zoals ik het graag heb!) en het was gelijk een feestje. Ik kon niet wachten om in dit boek te beginnen – het klonk als een heerlijke feelgood roman over een van de dingen waar ik het meest van hou namelijk: boeken.
Ik wachtte dus ook niet, maar begon gelijk met lezen!

Het eerste wat me opviel was dat dit boek rijk is aan details. Soms vind ik dat vervelend, maar dit is een boek dat aandacht vraagt. Neem eens de rust om om je heen te kijken, zie wat andere mensen lezen in de trein, let op je omgeving. En dat doe je dan ook, door de ogen van Juliette.

Het verhaal laat zien waartoe verhalen in staat zijn. Boeken kunnen mensen veranderen, door ze dingen in te laten zien over zichzelf of anderen. Door boeken krijg je empathie en kun je gemakkelijker met anderen meeleven, maar ook kan een boek je op ideeën brengen van wat je wil doen met je leven. Hoe vaak heb je niet het gevoel van ‘ik wou dat ik … net als deze persoon’? Je leeft hun leven door het lezen, maar soms kunnen ze je ook een nieuwe weg laten zien, een die je zelf zou willen gaan bewandelen.

Ik heb genoten van dit boek. Het laat zien wat de kracht is van verhalen, maar daarnaast is het ook een boek waar je heerlijk bij weg kunt dromen. Je kunt lekker in je bank of stoel wegkruipen met een dekentje en een kopje kruidenthee en je in dit boek verschuilen.

Juliette is een aangenaam, krachtig personage met wie je je gemakkelijk kunt identificeren. Daardoor zit je snel in het boek en kijk je zelf naar de mensen om haar heen in de metro, loop je zelf die boekhandel binnen en zoek je zelf de juiste mensen uit voor de boeken.

Wat ik ook erg goed vond aan dit verhaal, was dat er geen romantiek in zat. Ik heb vaker boeken over boeken gelezen, en dit is altijd tof, maar meestal zit er toch nog een prins op het witte paard in die het hart komt stelen van de jongedame in de boekhandel. Dat was hier niet het geval en dat vond ik een verademing. Het is niet altijd een toevoeging in het verhaal, en Juliette kan het ook prima in haar eentje af.

Als je van boeken houdt, en van fijne feelgood romans, zou ik dit boek zeker aanraden!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s