Home » Recensies: Boeken » Recensie: The Arrival

Recensie: The Arrival

920607Auteur: Shaun Tan
Titel: The arrival
Genre: Graphic novel
Taal: (boek heeft geen tekst)
Jaar: 2006
ISBN
: 9780734406941
Aantal pagina’s: 132
Gelezen: Maart 2018
♥♥♥♥♥

Omslagtekst:
In a heartbreaking parting, a man gives his wife and daughter a last kiss and boards a steamship to cross the ocean. He’s embarking on the most painful yet important journey of his life- he’s leaving home to build a better future for his family.

Shaun Tan evokes universal aspects of an immigrant’s experience through a singular work of the imagination. He does so using brilliantly clear and mesmerizing images. Because the main character can’t communicate in words, the book forgoes them too. But while the reader experiences the main character’s isolation, he also shares his ultimate joy.

Recensie:
Soms heb je van die boeken die je roepen. Ken je dat? Een boek, of soms iets anders, trekt zo de aandacht dat je oog er maar op blijft vallen. Ik had dat met dit boek. Ik stond beneden bij de klantenservice bij Broese, toen ik daar nog werkte, en dit boek keek me aan vanaf de ‘zojuist aangekochte tweedehands boeken’. Het riep me, vroeg me om hem mee naar huis te nemen, omdat het een plekje in een boekenkast verdiende, en niet in een kelder van een boekwinkel vol afgedankte tweedehansjes.

Ik kon de verleiding niet lang weerstaan en wat ben ik blij dat dat zo is. Het boek, The arrival, is een prentenboek voor volwassenen, een graphic novel zonder tekst. Nu heb ik al wel vaker prentenboeken zonder tekst gezien, waar de afbeeldingen voor zich spreken en een gezellig verhaal vertellen. Dit boek was anders. Het gaat veel dieper. Doordat het geen tekst heeft, zijn het de beelden die spreken en vragen om geïnterpreteerd te worden.

De afbeeldingen zijn prachtig en spreken boekdelen. Ze maken samen een prachtig verhaal over verlies, angst en je plek proberen te vinden in een wereld die je niet herkent. Een wereld die je vreemd is, vol vreemde wezens, andere gebruiken dan je gewend bent, teksten die je niet kunt lezen en mensen die je niet kunt verstaan. Maar ook is het een verhaal van hoop en liefde en familie.

Het verhaal heeft geen tekst nodig, het is zo duidelijk wat er verteld wordt. En het is absoluut prachtig. Ik weet niet wie dit boek achtergelaten had in de boekwinkel, maar ik ben ze erg dankbaar, want mijn kast heeft er een pareltje bij!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s