Home » Recensies: Boeken » Recensie: Begrijpend lezen

Recensie: Begrijpend lezen

30831199Auteur: Alejandro Zambia
Titel: Begrijpend lezen
Genre: Postmoderne literatuur, korte verhalen
Taal: Nederlands
Jaar: 2014
ISBN: 9789079770281
Aantal pagina’
s: 112
Gelezen: December 2017
♥♥♥

Omslagtekst:
Verklaren dat Begrijpend lezen een roman is, is net zo gedurfd zijn als verklaren dat het er geen is. Zambraʼs nieuwe boek is namelijk opgebouwd als een meerkeuzetoets, waarbij de lezer gevraagd wordt negentig vragen te beantwoorden, die soms absurd en soms scherp zijn, af en toe niet te beantwoorden vallen, maar die de lezer altijd tot nadenken stemmen.

Begrijpend lezen biedt een nieuw soort leeservaring, een waarin de lezer zelf invloed heeft op de betekenis van het woord, en waarmee getornd wordt aan de aard van het vertellen. Het levert een grappig, gevat en politiek geladen boek op, dat gaat over familiebanden en liefde in tijden van een dictatuur, en dat een schoolsysteem ter discussie stelt waarin de jeugd eerder getraind wordt dan opgeleid.

Met Begrijpend lezen laat Alejandro Zambra wederom zien dat hij een van belangrijkste hedendaagse schrijvers is van de internationale letteren.

Recensie:
Ik kwam dit boek ergens tegen. In een tijdschrift of online, ik weet het niet meer. Maar ik las dat dit boek was geschreven alsof het een meerkeuzetoets is. Dat interesseerde me wel! Gelukkig was het bijna kerst en had ik pas 100 boeken op mijn verlanglijstje staan. Deze kon er dus ook nog wel bij! Mijn mama kocht hem voor me.

Ik vind het een interessant concept. Het boek is ingedeeld als een toets met verschillende oefeningen. Iedere oefening is een kort verhaal dat gaat over schoolsystemen, families en dictaturen. De verhalen zijn kritisch en de manier waarop het boek is opgebouwd is dat ook. Ik vond het interessant om te lezen. Het is literair en post-modern en wil duidelijk dat je iets doet met de onderwerpen die het aansnijdt.

Toch vond ik het een lastig verhaal. Een groot deel van de verhalen gaat over de politieke situatie in Chili en hoewel het interessant is om daar op deze manier over te lezen, weet ik er bar weinig vanaf en dat maakt dat ik niet alles begreep. Dat vond ik wel jammer, maar dat ligt meer aan mijn kennis dan aan het boek. Al was een duidelijk voorwoord waarin deze situatie uitgelegd wordt, wel prettig geweest.

Ik geef het boekje drie sterren. Ik vind het interessant en literair en ik heb nog nooit zoiets gelezen.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s