Home » Recensies: Boeken » Recensie: De arabier van de toekomst

Recensie: De arabier van de toekomst

25105057Auteur: Riad Sattouf
Titel: De arabier van de toekomst
Genre: Graphic novel, memoirs, non-fictie
Taal: Nederlands
Jaar: 2014
ISBN: 9789044534672
Aantal pagina’s: 158
Gelezen: Januari 2018
♥♥

Omslagtekst: 
De kleine Riad, blond als zijn Franse moeder, groeit op in de Arabische wereld van zijn vader: het Libië van Khadafi en het Syrië van Assad. Dat zijn nou echte, moderne mannen, vindt Riads vader. Zo moet zijn zoon ook worden: een Arabier van de toekomst.
In deze kleurrijke autobiografische graphic novel schetst Sattouf het Midden-Oosten van de vroege jaren tachtig, en geeft de lezer zo een kritisch en komisch inkijkje in de culturele achtergrond van de conflicten van vandaag.

Recensie:
Toen ik bij uitgeverij De Geus stage liep, mocht ik iedere maand twee boeken uitkiezen. Ergens in die periode koos ik voor deze graphic novel. Mijn collega’s waren er razend enthousiast over en over het algemeen vind ik het concept van graphic novels ook altijd wel erg interessant. Het boek heeft een hele tijd ongelezen in mijn kast gestaan, tot ik aan het begin van dit jaar dacht, kom, laat ik er eens aan beginnen.

Het is een verhaal van een klein jongetje dat half Frans half Arabisch is. Hij wordt heen en weer gesleurd tussen beide gebieden en daardoor kan de lezer goed het verschil zien. Het vertelt het leven van een kleine jongen in het Midden Oosten, een blik die we niet zo vaak te zien krijgen.

Ik vond het concept erg goed bedacht, om Westerse lezers een kijkje te bieden in deze wereld en de conflicten die er heersen. Zeker om dit in graphic novel vorm te doen, omdat je in de illustraties de verschillen goed kan zien.

Helaas kon het verhaal niet echt grip op me krijgen. Ik vond de illustraties niet bijzonder mooi of verrassend, en het verhaal zelf raakte me niet echt. Ik vond het een goed concept maar de uitwerking vond ik minder. Vandaar dat ik het verhaal maar twee sterren toeken.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s