Home » Persoonlijk » De leukste baan van de wereld

De leukste baan van de wereld

IMG_5733
Hoi allemaal! Vandaag even geen recensie, maar een persoonlijk blogje. Jullie hebben vast wel meegekregen dat het de afgelopen tijd wat rustiger is geweest en dat ik dat telkens wijt aan een nieuwe baan, verhuizing en vakantie. Het zijn allemaal hele leuke veranderingen, maar wel erg grote. Alles is omgegooid en hoewel ik daar super blij mee ben, kostte het me wel tijd om overal aan te wennen en mijn plekje te vinden. Inmiddels is het allemaal wat rustiger. Het huis is zo goed als af en ingericht en ik heb mijn draai inmiddels ook gevonden in de nieuwe baan. Een baan waar ik jullie nog helemaal niks over verteld heb, geloof ik, behalve dat het iets met boeken is. Tijd om daar eens verandering in te brengen!

De weg ernaartoe
Ik ben even teruggegaan naar de eerste blogs die ik plaatste op deze blog. En dat was in 2013, toen ik net klaar was met mijn propedeuse vrijetijdsmanagement. Ik had de havo afgerond en had geen flauw idee van wat ik wilde studeren of wat ik wilde doen met de rest van mijn leven. Zwaar klinkt dat, vinden jullie niet? Maar dat is wel een beetje het gevoel dat je krijgt als je van de middelbare school af komt. En nu?
Ik koos voor de HBO vrijetijdsmanagement, omdat dat me wel leuk leek. Het bleek ontzettend tegen te vallen. Ik verveelde me en had niet echt het gevoel dat ik iets nuttigs aan het doen was. Maar wat dan? Stoppen en iets anders zoeken? Ik ben door gaan zoeken naar wat ik wel wilde en toen kwam ik de universitaire opleiding Literatuurwetenschap tegen in Utrecht. Mijn zus studeerde daar al (taalwetenschap) en volgde literatuurvakken. Ik ben toen met haar meegegaan om een college te volgen en werd gelijk verliefd. Ik hield al enorm veel van boeken en dit was een studie óver boeken. Hoe gaaf! Ik besloot mijn propedeuse af te maken en zo door te kunnen stromen naar de Universiteit. Dat lukte en drie jaar lang volgde ik het ene na het andere toffe vak over boeken. Ik heb ontzettend veel geleerd, veel plezier gehad en lieve mensen ontmoet. Wat wil je nog meer?
Op de vraag ‘Ja maar wat kun je daar dan mee?’ had ik nooit een antwoord. Ik wist niet wat ik wilde en een universiteit is vaak meer gericht op vaardigheden dan op beroepen. De tijd vloog voorbij en toen moest ik gaan kiezen welke masteropleiding ik wilde gaan doen. Dat was een moeilijke beslissing die ik lang heb uitgesteld, maar uiteindelijk kwam ik de masteropleiding jeugdliteratuur tegen in Tilburg. Het leek me ontzettend leuk om alles wat ik geleerd had in mijn bachelor, toe te passen op jeugdboeken. En dat was het ook. Het jaar vloog voorbij, tot het scriptie tijd was. Die tijd ging wat minder snel, maar ook dat heb ik uiteindelijk afgerond.

En toen?
En toen was het studentenleven afgelopen. Tijd om de ‘volwassen’ wereld in te gaan. En dat was best eng! Ik had nog steeds geen flauw idee wat ik wilde gaan doen. Ik kwam niet verder dan ‘iets met boeken’. Ik had eerst nog het idee om aan een PhD te beginnen, maar na de masterscriptie had ik daar écht geen zin meer in. Dan maar werk zoeken. Ik meldde me aan bij allerlei facebookpagina’s en mailinglijsten zoals ‘culturele vacatures’, waar ik nog redelijk wat banen in het boekenvak tegenkwam. Ik solliciteerde bij alles wat wel interessant klonk, boekhandels, bibliotheken en andere culturele instellingen waaruit later bleek dat het eigenlijk niet zo veel met boeken te maken had. Ik mocht wel een aantal keren op gesprek komen maar het werd allemaal niks – wat ik in eerste instantie jammer vond, maar wat achteraf gezien toch niet helemaal was wat ik wilde. En toen kwam ik een vacature tegen bij Broese Boekverkopers, een toffe boekhandel in Utrecht waar ik erg graag kwam (en kom). Ik solliciteerde en werd aangenomen. Het was daar erg leuk. Ik werkte met boeken en gezellige mensen. Wat ik wel jammer vond, was dat ik achter de kassa stond en niet in de winkel zelf, en dat het eerder een bijbaan was dan een ‘echte volwassen baan’. Hoewel ik het naar mijn zin had, de korting op boeken erg leuk was en ik heb geleerd hoe ik cadeautjes heel mooi kan inpakken – was ik toch nog op zoek naar iets waarin ik kon toepassen wat ik in mijn opleiding had geleerd. Dus naast de uren die ik werkte, zocht ik verder naar iets anders. En toen kwam ik de vacature Adviseur Media tegen bij de Bibliotheek Gelderland Zuid.

Media Adviseur
Om eerlijk te zijn, ik heb even getwijfeld of ik zou reageren. De baan leek me fantastisch maar het was in Nijmegen. Een uur rijden met de auto. Nu hadden we inmiddels al wel schoon genoeg van het huisje waar we woonden (weinig ruimte, irritante en luide bovenburen, etc.) dus een verhuizing zagen we ook wel zitten. Ik reageerde, werd uitgenodigd voor een gesprek en werd super enthousiast toen het gesprek erop zat. Even later werd ik uitgenodigd voor een tweede gesprek. Dat was me nog niet eerder gelukt en ik was zó zenuwachtig. Dit klonk echt als mijn droombaan! In ieder gesprek werd ik enthousiaster omdat ze zoveel toffe dingen vertelden over de functie. Uiteindelijk waren mijn zenuwen helemaal niet nodig, want het is allemaal goed gegaan en dit is nu mijn nieuwe functie. En het is heerlijk!

Ik werk op afdeling collectie en ben dus media adviseur. Dat wil zeggen dat ik boeken mag aanschaffen voor de bibliotheek op school. We hebben nu iets van 40 scholen die allemaal een kleine bibliotheek hebben. Ik ben verantwoordelijk voor de collectie van die bibliotheekjes. Daarnaast doe ik nog andere dingen met bijvoorbeeld rode draad projecten, maar dit is wel het belangrijkste.

En het is zo leuk! Ik zit in een kantoor vol met de prachtigste prenten- en leesboeken en ik mag daadwerkelijk boeken kopen als baan. Iets waar ik heel goed in ben! Het is zo tof om iedere week de nieuwe jeugdboeken voorbij te zien komen en te kunnen bepalen wat de kinderen op scholen kunnen lezen. Inmiddels zijn we dus ook verhuisd en hoef ik geen uur meer te rijden, maar eerder een halfuur. Het is echt een heerlijke baan en ik ben ontzettend blij dat ik dit mag doen 🙂

Nu, waarom dit hele verhaal? Een studie kiezen is lastig en velen maken in eerste instantie een verkeerde keuze omdat er zo veel verschillende opties zijn. En als je eenmaal iets hebt gevonden dat je leuk vindt, kan dat best iets zijn waar men telkens blijft vragen ‘maar wat kan je daar dan mee’. Laat ze lekker kletsen. En zelfs als je niet weet wat je wil doen, dan nog geeft dat niet. Kies een studie die je leuk vind. Banen komen later wel. Misschien met een omweg, maar dat geeft niet. Je kan beter iets gaan studeren wat je super leuk vindt, maar waar het niet zo duidelijk is wat je ermee kan, dan dat je geneeskunde gaat studeren omdat je denkt dat daar veel  banen in zijn, terwijl je eigenlijk niet tegen bloed kan. Kies iets wat je leuk vindt, en maak je niet te veel zorgen over de toekomst. Uiteindelijk zal alles wel op zijn pootjes terecht komen. Net als bij mij.

Advertentie

2 thoughts on “De leukste baan van de wereld

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s