Home » Recensies: Boeken » Recensie: Perrault’s fairy tales

Recensie: Perrault’s fairy tales

630879Auteur: Charles Perrault
Titel: Fairy Tales
Genre: Sprookjes
Taal: Engels
Jaar: 1697
ISBN: 9780486223117
Aantal pagina’s: 117
Gelezen: Januari 2018
♥♥♥♥♥

Omslagtekst:
Here are the original eight stories from the 1697 volume Contes de temps passé by the great Charles Perrault (1628–1703) in a translation that retains the charming and unsentimental simplicity that has won Perrault a permanent position in French literature. These were among the earliest versions of some of our most familiar fairy tales (“Cinderella,” “Sleeping Beauty,” “Little Red Riding Hood,” “Puss in Boots,” and “Tom Thumb”) and are still among the few classic re-tellings of these perennial stories.
In addition to the five well-known tales listed above, Perrault tells three others that are sure to delight any child or adult: “The Fairies,” a short and very simple tale of two sisters, one sweet and one spiteful; “Ricky of the Tuft,” a very unusual story of a brilliant but ugly prince and a beautiful but stupid princess; and “Blue Beard,” a suspense story perhaps more famous as a classic thriller than as a fairy tale. The witty verse morals that Perrault included in the original edition (often omitted in later reprintings) are retained here in verse translations.
This edition also includes 34 extraordinary full-page engravings by Gustave Doré that show clearly why this artist became the foremost illustrator of his time. These illustrations have long been considered the ideal accompaniment to Perrault’s fairy tales. In many cases they created the pictorial image that we associate with the stories.
Along with the collections of Andersen, Lang, and the Brothers Grimm, this volume is among the great books of European fairy tales. These stories have been enjoyed by generation after generation of children in many countries, and are here, with magnificent Doré illustrations, waiting to be enjoyed again.

Recensie:
Okay het is een beetje raar/nutteloos om sprookjes te gaan recenseren. Want natuurlijk geef ik ze 5 sterren. Wie houdt er nu niet van sprookjes. Maar ik wilde alsnog een blogpost wijden aan deze bundel, omdat dit een prachtige editie is met verhalen die ik zelf nog niet kende. Ik ben momenteel ook bezig in een bundel van Grimm en daar zitten ook een heleboel sprookjes in die ik nog niet eerder had gehoord. Ik vind het altijd zo leuk om nieuwe sprookjes te ontdekken.

Zo had deze bundel ook verhalen als ‘the fairies’ en ‘Ricky of the Tuft’ die ik nog niet kende, maar die wel heerlijk herkenbaar klonken omdat ze passen in de oude traditie. Daar komt ook nog eens bij dat dit de ‘originele’ Perrault sprookjes waren, met duistere eindes in plaats van het ‘ze leefden nog lang en gelukkig’. Dat vond ik ook wel heel leuk om te lezen.

Ten slotte wil ik nog wijzen op de illustrator. Gustave Doré heeft de tekeningen gemaakt bij deze verhalen en ze zijn heerlijk gruwelijk. Ze passen goed bij de minder sprookjesachtige eindes die deze verhalen hebben, en ze maken deze verhalenbundel tot een waardevolle toevoeging in je boekenkast.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s