Home » Recensies: Boeken » Recensie: Het huis van de verzamelaar

Recensie: Het huis van de verzamelaar

40016949Auteur: Jess Kidd
Titel: Het huis van de verzamelaar
Originele titel: The Hoarder
Genre: Literatuur, fictie
Taal: Nederlands
Jaar: 2018
ISBN: 9789402700978
Aantal pagina’s: 352
Gelezen: mei 2018
♥♥♥♥

Ik wil uitgeverij HarperCollins Holland graag bedanken voor dit recensie exemplaar!

Omslagtekst:
Mr. Flood is een obsessieve verzamelaar. Hij heeft zijn huis van top tot teen volgestouwd met bijzondere spullen: opgezette vogels, poppen, boeken… Vrij normaal voor iemand met verzamelwoede, behalve dan dat hij tussen al die spullen een groot geheim verbergt.

De thuiszorg probeert zijn leven weer enigszins op de rails te krijgen, maar deze man is niet makkelijk en de beste geriatrie-fluisteraars zijn op deze zaak stukgelopen. Maud Drennan is de zoveelste die gaat proberen om de vijandige Cathal Flood te temmen. Mauds aanwezigheid zorgt ervoor dat Mr. Flood een beetje ontdooit, en met de hulp van haar excentrieke huisbaas en een bende heilige geesten probeert ze erachter te komen wát zijn geheim nu precies is. Wat heeft deze man op zijn geweten? En hoe lang duurt het voordat Maud zelf gevaar loopt?

Recensie
First of all, deze recensie is echt te laat, waarvoor mijn excuses. Door al de drukte met het nieuwe werk (waar ik inmiddels al bijna 3 maanden aan de slag ben, de tijd vliegt!) en het verhuizen, heb ik zo ontzettend weinig tijd gehad om te lezen en recensies te schrijven. Inmiddels begint dat weer wat te verbeteren, de reistijd naar werk is echt een stuk korter en hoewel hier nog steeds overal spullen staan die uitgepakt/opgeruimd moeten worden, kan ik wel vaker wat tijd vinden om te lezen en nu dan om een blogje te schrijven.

Nu dan. Het huis van de verzamelaar. Als eerst, wat een prachtige cover, vinden jullie niet? Het lijkt erg vol (wat goed past bij het onderwerp van het boek) maar tegelijkertijd straalt het wel een harmonie uit. Ik vind ‘m mooi!

Het verhaal gaat over Maud die opruimt bij Mr. Flood, een norse oude man die aan verzamelwoede lijdt. Zijn hele huis is bezaaid met de grootste rotzooi. Langzaamaan leren we Maud, maar zeker ook Mr. Flood kennen en daarin zit, denk ik, de grootste kracht van dit boek. De personages zijn sterk uitgewerkt en lijken op mensen die je in het dagelijks leven zou kunnen tegenkomen. Tegelijkertijd laat het zien dat je eerste indruk van iemand niet gelijk correct hoeft te zijn. Mr. Flood is, zoals ik zei, een norse oude man, maar naarmate de lezer hem beter leert kennen, blijkt dat hij toch wel een klein hartje heeft.
Een ander personage dat ik erg goed vond, was Renata. Ze is zo’n uitgebreid personage en ze brengt zoveel kleur en levendigheid in het verhaal! Maar ook zij heeft diepere lagen die prachtig zijn uitgewerkt!

Het plot van het verhaal is een soort whodunnit. Maud is vastbesloten te achterhalen wat er met bepaalde personages is gebeurd en of Mr. Flood hier iets mee te maken heeft. Ze voert je niet alleen mee langs alle chipszakken, national geographics en katten uit Flood’s huis, maar ook langs zijn, en haar eigen, levensloop. Wanneer er zaken ontrafeld of opgelost worden, zag ik ze vaak niet aankomen en daar hou ik wel van. Het houdt het verhaal spannend.

De schrijfstijl van het verhaal vond ik ook erg goed. Het is levendig geschreven, met mooie taal en beeldspraak, maar leest toch vrij gemakkelijk weg waardoor je het boek in een razend tempo kan uitlezen.

Het enige wat ik niet helemaal begreep, waren de heilige geesten die Maud tegenkomt. Ik begreep niet goed wat hun functie precies was en ik vond het niet echt passen in het verhaal. Daarnaast had ik het idee dat alleen Maud ze kon zien, maar ze was af en toe openlijk met ze in discussie terwijl er ook anderen in de buurt waren en dat vond ik wel een beetje vreemd.

Wauw dat was een lange recensie. Al met al kan ik zeggen dat ik het echt een heel mooi boek vond en dat ik het vier sterren geef!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s